Denník N

Tomanová komisárkou? Už ani deti im nie sú sväté (anketa)

Viera Tomanová ako poslankyňa v roku 2011. Foto - TASR
Viera Tomanová ako poslankyňa v roku 2011. Foto – TASR

Poslankyňu Smeru a bývalú ministerku práce Vieru Tomanovú v stredu poslanci zvolili za komisárku pre deti.

Zuzana Wienk, Aliancia Fair-play, ktorá organizuje aj Bielu vranu

Zuzana WienkV demokratickej krajine by posty ako ombudsman mali byť nezávislé a silné. Smer už roky ukazuje, že ich obsadzuje skôr servilnými politickými nominantmi, čím takéto posty oslabuje. Tomanová zatiaľ nepreukázala, že by sa v zásadných veciach vedela postaviť moci. A ombudsman túto schopnosť musí mať.

 

Lucia Nicholsonová, poslankyňa SaS, bývalá štátna tajomníčka ministerstva práce

lucia nicholson_vyrezTo už je finále. Vidieť, že Smer sa nezastaví pred ničím. Sú ako socialistická rakovina, ktorá prerástla už do všetkých sfér. Ani deti nie sú sväté, lebo ak by im boli, tak nemôžu zvoliť pani Tomanovú. Je vyhoretá, je sto rokov v politike, a keď vytiahnete hocikoho na ulici, neviem, či vám o nej povie niečo pozitívne o tom, čo pani Tomanová v politike urobila. Nevnímajú ju podľa mňa pozitívne. Keby som si mala s pani Tomanovou niečo spojiť, tak to nie sú deti, sú to sociálne podniky, mimoriadnu schôdzu o jej psovi, dotáciu pre Privilégium, ale určite nie deti. A ona hovorí, že deťom pomohla, lebo za jej éry bola transformácia detských domovov, ale to bola nevyhnutnosť. Bola v Rumunsku, v iných postkomunistických krajinách. To si nemôže pripisovať, udialo sa to napriek jej pôsobeniu. Som sklamaná. Dokonca som si myslela, že to nedajú, že takto hlboko neklesnú. Myslím si, že veľa vie, a preto jej museli prihrať trafiku, len je to smutné, že je to ombudsman pre deti. Má 68 rokov a má pracovať s deťmi. Ako? Je to nezlučiteľné.

 

Ľudmila Kolesárová, Dobrý anjel

1kolesarovaMali by sme si klásť otázku, čo Viera Tomanová pre deti Slovenska doteraz urobila, lebo podľa skutkov by sme sa mali rozhodovať, či tomu človeku zveríme nejakú zodpovednosť. Keby sme si zobrali všetkých ostatných kandidátov (Ondrej Gallo z Nadácie Pontis, Jozef Mikloško z Úsmevu ako dar a Natália Blahová, sociálna poradkyňa a bývalá poslankyňa SaS), tak vieme povedať, čo pre deti Slovenska urobili, ale u pani Tomanovej mi to nenapadá. Každý z tých troch kandidátov by bol lepším ombudsmanom. Aj bez ohľadu na protikandidátov mi pani Tomanová nepríde ako dobrý ombudsman pre deti. Pani Tomanová je súčasťou skupiny ľudí, ktorí pre deti Slovenska veľmi málo urobili a neraz im aj škodili. Stačí sa len pozrieť na školstvo a zdravotníctvo.

 

Magda Vášáryová, opozičná poslankyňa, šéfka spolku Živena

Rada Európy nám povedala, že nemáme trieštiť sily ombudsmana. Teda že nemá byť ombudsman na to a na to, ale má byť hlavný úrad, ktorý má hlavného ombudsmana a potom zástupcov pre iné veci. Vedenie Európy zistilo, že sa najmä v našich krajinách snažia budovať stále nové úrady, aby bolo kvantitatívne čo najviac, ale kvalitatívne to môže byť rôzne. Druhá vec je moja obava ako s bývalým ombudsmanom, ktorý bol ako taký poštový úrad, ktorý to potom posielal na ďalšie ministerstvá. Pán Kandráč do konca svojej funkcie vôbec nepochopil, o čom ten úrad je. Po tretie, strana Smer sa snaží jednoducho rozdeliť nejaké politické trafiky pre ľudí, ktorých nechce mať v parlamente. Nechcem spochybňovať súcitnosť bývalej ministerky Tomanovej, nikdy som s ňou bližšie neprišla do styku. Môžno, že sa bude môcť odpútať od cynickej politiky svojej strany, neviem, ale v každom prípade si myslím, že nás môže postihnúť to, že síce budeme mať úrad, ale bude trvať rok, kým sa vybuduje a tak ďalej, namiesto toho, aby sme mali skutočne silného ombudsmana alebo ombudsmanku, čo máme, a pod jej krídlami by sme mali profesionálne vedené úrady.

 

 

Fedor Blaščák, filozof, kampaň Chceme vedieť viacfedor-blascak1

Dúfal som, že voľba padne na Ondreja Galla, ktorého vnímam ako zapáleného profesionála, jeho entuziazmus by adekvátne zodpovedal potrebám spojeným s vybudovaním novej inštitúcie. Žiaľ, nestalo sa. Pani Tomanová v minulosti preukázala aj na naše pomery nevídanú mieru iracionality, keď vo funkcii ministerky práce odmietala v rámci útokov na druhý pilier diskusiu o dôsledkoch demografického vývoja na Slovensku. Sfalšovať možno takmer všetko, len demografiu nie. Ak mala byť kvalifikáciou na post detskej ombudsmanky miera iracionality v kombinácii so straníckou lojalitou jednotlivých kandidátov, tak v takom prípade Smeru voľba vyšla.

 

Ida Želinská, bývalá šéfka úradu práce, detského domova, mediátorka

foto_ida zelinskaJe to neschopnosť ľudí, ktorí sa právami detí zaoberajú profesionálne, postaviť jedného silného kandidáta, ktorý by morálne prebil takéto politické nominácie. Som hlboko presvedčená, že pozícia ombudsmana je o boji s mocou. Dobrým ombudsmanom môže byť človek, ktorý detailne pozná, v čom boj s mocou spočíva, a nie ten, kto si s mocou podáva ruku celý život.

 

Vladimír Rafael, organizácia EduRoma

rafaelNie je to celkom dobrá správa. Myslím si, že Smer to urobil strategicky, lebo chce protipól k Jane Dubovcovej. Nechceli zvoliť niekoho odborného. Viera Tomanová sa vo svojej kariére nikdy nevenovala deťom. Dokonca sa zdržala pri hlasovaní o zákaze fyzických trestov pre deti. Vidím to tak, že naša mimovládka bude šesť rokov pozorne sledovať a vyhodnocovať jej kroky. Je ťažké povedať, či bude dobrou ombudsmankou. Jej prvé kroky musia smerovať k obsahovej náplni úradu a k manažmentu. A uvidíme.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie