Denník N

50 Cent a pašeráci. „Máme len tento veľký štadión a ostatné je katastrofa“ (reportáž z futbalu v Severnom Macedónsku)

Prvý diel seriálu o balkánskom futbale.

Severné Macedónsko vždy patrilo k futbalovým trpaslíkom. Ešte keď pred siedmimi rokmi nastúpilo v Žiline proti Slovensku, bolo jedným z najslabších tímov v Európe. To sa však rýchlo zmenilo.

Pred rokom sa premiérovo objavilo na Eure, kde zaujalo pekným futbalom. V kvalifikácii na MS porazilo Nemecko a v baráži dokonca vyradilo aj aktuálnych majstrov Európy Talianov. Na postup do Kataru mu chýbal len jeden zápas play-off, podľahlo Portugalsku.

Dosiahlo to vďaka výnimočnej generácii hráčov s veteránom Goranom Pandevom, víťazom Ligy majstrov s milánskym Interom, ktorý po Eure ukončil kariéru. Pandevovým nástupcom má byť Eljif Elmas, záložník SSC Neapol.

Na prvý pohľad sa preto zdá, že futbal v Severnom Macedónsku napreduje. Úspech národného tímu priniesol väčší záujem o šport, ktorý bol v krajine – na Balkán trochu netypicky – z hľadiska popularity až za hádzanou.

Keďže Severné Macedónsko sa dlhodobo snaží o vstup do Európskej únie, výborné výkony futbalistov môžu byť symbolom krajiny na vzostupe.

V polovici októbra som odcestoval do Skopje, aby som zistil, či sa macedónsky futbal naozaj zlepšil. Rozprával som sa s desiatimi ľuďmi, ktorí sa v ňom pohybujú už dlhé roky.

Myšlienka, s ktorou som prišiel, sa však ukázala ako príliš zjednodušená. Macedónsky futbal má totiž aj rozsiahle problémy: od nezáujmu ľudí cez zlú infraštruktúru až po málo peňazí.

Ty si skaut?

Popredný novinár Nikola Gjurovski, šéf portálu Makfudbal.mk, je mojím sprievodcom v Severnom Macedónsku. Rozpráva mi, že o miestnom futbale často žartuje so svojou manželkou. Tá tiež pracuje ako novinárka, ale pokrýva politiku.

„Hovorím jej: ‚Ty to máš jednoduché, keď píšeš o politike. Každý deň tu máš nejaký škandál. Skús napísať niečo o macedónskej futbalovej lige!‘“ smeje sa Nikola.

Zahraničný novinár na zápase macedónskej ligy je veľkou raritou. Na miestnu ligu väčšinou nechodia ani domáci, nieto ešte zahraničné médiá alebo skauti, teda hľadači talentov.

Keď podvečer pozerám v miestnom bare El Clásico pri stole s troma mladými mužmi, sú v šoku, keď poviem, že som sa bol pozrieť na domácu ligu. „Ty si skaut?“ pýta sa jeden z nich. „Máme tu podľa teba nejakých dobrých hráčov?“ dodáva druhý.

Túto otázku však nepoložil preto, lebo bol zvedavý, ktorých futbalistov z jeho obľúbeného tímu som si všimol. Pýtal sa, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie