Denník N

Poľskú dedinu zasiahli rakety a zabili dvoch ľudí. Moskva hovorí o provokácii

Fotografia z miesta dopadu rakiet kolujúca v poľských médiách. Foto - Wolski o Wojnie/Facebook
Fotografia z miesta dopadu rakiet kolujúca v poľských médiách. Foto – Wolski o Wojnie/Facebook

Poľské územie v utorok poobede zrejme zasiahli dve ruské rakety, ktoré zabili dvoch ľudí. Hoci to oficiálne poľské úrady zatiaľ nepotvrdili, píšu o tom predstavitelia pobaltských krajín, Ukrajina aj nemenované poľské zdroje, ktoré citovali médiá.

Potvrdil to aj nemenovaný americký predstaviteľ, ktorého citovala agentúra AP, a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Stalo sa to, čo sme predpovedali,“ povedal Zelenskyj.

Stalo sa to počas najmasívnejšieho ruského útoku na ukrajinskú energetickú infraštruktúru od začiatku invázie. Ukrajinci hovorili o sto raketách a siedmich miliónoch domácností bez elektriny.

Niektoré z rakiet navyše dopadli zrejme aj na Poľsko. Ak sa útok na poľské územie potvrdí, bolo by to prvýkrát, čo ruské rakety počas vojny na Ukrajine zasiahli územie členskej krajiny NATO a zabili pritom civilistov.

Poľsko zvolalo zasadnutie bezpečnostnej rady a komentovať chcú situáciu až po jeho ukončení. Hovorca poľskej vlády poprosil médiá, aby nepublikovali nepotvrdené informácie.

Na východe Poľska

Rakety údajne dopadli v dedine Przewodów na východe Poľska asi 10 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Médiá predtým písali, že tu došlo k výbuchu. Na mieste boli polícia, prokuratúra aj armáda. Príčiny výbuchu v tom čase neudali.

Stalo sa to v sušičke obilia. Podľa informácii Rádia Zet došlo k výbuchu práve v čase, keď na váhu vošiel traktor.

To, že išlo o ruské rakety, tvrdí aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie