Denník N

Poľský expert na Rusko a NATO: Počkajme si na vyšetrovanie, ale je jasné, kto nesie konečnú vinu

Poľská obec Przewodów po výbuchu rakety. Foto N – Vladimír Šimíček
Poľská obec Przewodów po výbuchu rakety. Foto N – Vladimír Šimíček

Akýkoľvek výsledok vyšetrovania podľa poľského odborníka nezmení postoj Západu k Ukrajine: bude posilňovať jej protivzdušnú obranu aj naďalej. A s ňou aj Poľsko.

V stredu popoludní dopadli na poľské územie rakety, ktoré zabili dvoch civilistov. Vyšetrovanie zatiaľ nepotvrdilo, odkiaľ boli vystrelené a kto ich vystrelil. Podľa USA aj Poľska však zrejme nešlo o ruský útok, ale skôr o ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Treba si počkať na výsledky vyšetrovania, hovorí analytik Poľského inštitútu medzinárodných vzťahov a expert na odzbrojovanie Łukasz Kulesa. „V naratíve Poľska prevláda, že konečnú zodpovednosť nesie Rusko so svojimi útokmi na kritickú infraštruktúru a civilistov, ktoré spustilo proti Ukrajine. O tom niet pochýb, kto nesie konečnú zodpovednosť,“ vraví poľský analytik.

Stále podľa neho nie sme v štádiu, že by sa NATO aktívne zapojilo do vojny. „Nevidím ani scenár, že by Rusko použilo jadrovú zbraň a vďaka tomu by vyhralo.“

Rozprávali sme sa o:

  • náladách v Poľsku a krokoch, ktoré pravdepodobne bude chcieť krajina podniknúť na národnej úrovni;
  • chaose, ktorý Rusko spustilo na informačnej scéne so svojimi fake news a dezinformáciami;
  • krokoch, ktoré teraz môže podniknúť NATO;
  • možnosti vstupu Aliancie do vojny a o hrozbe jadrovej vojny.

Aké nálady sú v Poľsku? Prezident Andrzej Duda a premiér Mateusz Morawiecki žiadali ľudí, aby zachovali pokoj a zároveň aby si dávali pozor na fake news. Zavládla panika?

Panika tu určite nie je. Ide o tragickú udalosť, počas ktorej zomreli dvaja naši občania a, samozrejme, je to krízová situácia, ktorú všetci berú vážne. Ale zároveň je tu cítiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie