Denník N

Dokument o Michaelovi Kocábovi ukazuje, že hudba a politika sa môžu vzájomne prelínať

Michael Kocáb

V slovenských kinách má premiéru film českej režisérky Olgy Sommerovej.

Ak by sme dali na papier všetky činy a veci, ktoré za svoj život spravil, nedávalo by to zmysel. Disident, politik, rocker, aktivista, klasický skladateľ? Je toho toľko, že by človek potreboval niekoľko životov a talentov, aby to všetko obsiahol. Nový film Michael Kocáb – Rocker versus politik sa nesnaží poukázať na rozpor medzi týmito dvomi svetmi. Dokument českej režisérky Olgy Sommerovej skôr ukazuje, že pre Michaela Kocába je to prirodzený spôsob života, v ktorom sa hudba a politika vzájomne prelínajú.

Český prezident?

Príklady z histórie popmusic jasne hovoria, že rokenrol a politika by mali navzájom stáť v opozícii, a keď si už nejaký rocker predsa oblečie „kvádro“, tak je väčšinou za „blbca“ alebo prinajlepšom si ho už nikdy nezoblečie. Lenže v prípade Michaela Kocába to neplatí. Ten sa plynulo pohybuje medzi jednotlivými svetmi bez toho, aby stratil niečo zo seba alebo sa nejakým spôsobom skompromitoval.

Možno teraz na staré kolená sa politike venuje už menej, ale ktovie. Stačí zavrieť oči a veľmi ľahko si ho dokážeme predstaviť ako nového českého prezidenta, nadväzujúceho na havlovskú líniu. Ako človek so silným životným príbehom na to má.

Možno by aktivizmus nehral v jeho živote takú silnú úlohu, nebyť toho, že sa narodil do rodiny evanjelického farára, ktorého komunisti a eštebáci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie