Denník N

Vývoj bojov (265. deň): Ruská vojna prvýkrát zabíjala na území NATO. Vysvetľujeme, prečo práve v Przewodówe

Poľská obec Przewodów po výbuchu rakety. Foto N – Vladimír Šimíček
Poľská obec Przewodów po výbuchu rakety. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Omylom zabíjala ukrajinská raketa, ale je to Putinova zodpovednosť.
  • Prečo práve Przewodów a čo sa nachádza na druhej strane hranice.
  • Ponaučenie pre Rusov.
  • Nové podrobnosti o Pavlivke, v Rusku ďalej živia nespokojnosť s generálmi.
  • Mapy dňa – Przewodów, Ľviv.
  • Videá dňa – Vojna proti ruským strelám s plochou dráhou letu a udalosti v Przewodówe z viacerých pohľadov; ďalší ukrajinský vojenský cintorín – cena za slobodu je obrovská.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 15. novembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Omylom zabíjala ukrajinská raketa, ale je to Putinova zodpovednosť. Rusko v utorok podniklo zatiaľ najväčší útok proti ukrajinskej civilnej infraštruktúre. Odhaduje sa, že na ciele vyslalo približne sto striel s plochou dráhou letu a dronov.

Ukrajinská obrana údajne zostrelila veľkú väčšinu z nich. Podľa dostupných správ sa v Kyjive opäť veľmi darilo protivzdušnému systému IRIS-T, ktorý Ukrajine darovalo Nemecko.

Napriek tomu v jednu chvíľu bolo bez elektrickej energie až desať miliónov Ukrajincov. V noci síce prezident Zelenskyj oznámil, že dodávky ôsmim miliónom sa podarilo obnoviť, ale aj tak ide o obrovské čísla a vážne škody.

Je preto nespravodlivé voči Ukrajincom, ale z pohľadu zvyšku sveta a najmä susedných krajín prirodzené, že najväčšiu pozornosť púta tragédia z poľskej obce Przewodów, kde sa zrútili dve (možno jedna) rakety a pri výbuchu zomreli dvaja ľudia.

Američania podľa Reuters najskôr spojencov informovali, že na poľské územie dopadla ukrajinská protilietadlová raketa, ktorá naháňala ruský cieľ. neskôr to potvrdili aj Poliaci. Dobrá správa v nešťastí preto je, že incident nepovedie k eskalácii vojny a priamemu zapojeniu NATO.

Napriek tomu však treba jasne povedať, že tragédia na území členského štátu je zodpovednosťou Ruska. Ukrajina sa iba bránila legitímnymi prostriedkami pred ničením svojho územia. To, že jej strela počas toho nešťastne zasiahla susedný štát, je nešťastie zapríčinené ruskou vojnou, nie ukrajinský zločin. Keby Rusi nerozpútali agresiu, k ničomu podobnému nedôjde. A keby počas nej neriskovali útoky tak blízko nášho územia, nehrozil by stret s NATO.

Prečo práve Przewodów a čo sa nachádza na druhej strane hranice. Tento text sa pokúsi opísať pravdepodobný scenár udalosti aj s rizikom, že vyšetrovanie prinesie iné závery.

Ako prvé treba skúsiť odpovedať na otázku, prečo k výbuchu došlo práve tu. Przewodów

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie