Denník N

Mali veľkú smolu. Ľudia v Przewodówe spomínajú na zabitých mužov a hovoria, že sa boja (reportáž)

Mateusz Zub, kolega a kamarát obetí výbuchu rakety v poľskej obci Przewódow. Foto N – Vladimír Šimíček
Mateusz Zub, kolega a kamarát obetí výbuchu rakety v poľskej obci Przewódow. Foto N – Vladimír Šimíček

Všetci sme ich poznali, hovoria o dvoch obetiach spadnutej rakety v poľskej dedine, kde ruská vojna proti Ukrajine prestala byť za hranicami.

Na začiatku Przewodówa, pri základnej škole, stoja dvaja policajti. Kontrolujú každé auto, ktoré chce vojsť do tejto dediny na východe Poľska.

Domácich po preukázaní sa dokladmi pustia, cudzincov, najmä novinárov, nie. Dedina je uzavretá a novinári z Poľska, okolitých krajín, no ani reportéri Bildu či BBC do nej nesmú vojsť.

Asi tristo metrov odtiaľto je miesto, kde v utorok poobede dopadla raketa a zabila dvoch ľudí v poľnohospodárskom areáli v tejto dedine. Ide o prvé civilné obete ruskej vojny na Ukrajine v inej krajine a prvé obete v štáte patriacom do NATO.

Nachádza sa medzi domami. Novinári nemajú prístup k miestu pádu rakety a ani ho nevidno.

Vyšetrovanie výbuchu v poľskom Przewodówe. Foto N – Vladimír Šimíček

Čo sa stalo?

Oficiálna príčina dopadu rakety vo východnom Poľsku nie je stále potvrdená. Poľský prezident Andrzej Duda v stredu na obed však povedal, že nič nenasvedčuje tomu, že išlo o cielený útok na Poľsko.

Naznačuje, že skôr išlo o omyl. „Raketa nebola namierená na Poľsko,“ povedal Duda podľa onet.pl pred zasadnutím Národnej bezpečnostnej rady.

„Najpravdepodobnejšie to bola nešťastná nehoda. Najpravdepodobnejšie to bola raketa ruskej produkcie vyrobená v 70. rokoch. Nič neukazuje na to, že zostala vystrelená ruskými silami,“ povedal poľský prezident.

Nepriamo tak potvrdil správy, s ktorými predtým prišli Američania, že dvoch Poliakov zabila ukrajinská protivzdušná strela, ktorej cieľom bolo zasiahnuť ruské rakety, ktoré vo veľkom v utorok poobede útočili na infraštruktúru Ukrajiny. Namiesto toho zrejme dopadla do areálu práve v čase, keď tam boli dvaja muži.

Mapa Przewodówa a približné miesto pádu rakety. Vpravo dole je základná škola, ďalej už novinári nesmú. Zdroj – Google Maps

Dvaja Bohdanovia

Mateusz Zub oboch mužov poznal dobre. Zhodou okolností sa obaja volali Bohdanovia a mali okolo 60 rokov. Boli to jeho kolegovia v podniku, ktorý vlastní taliansky majiteľ. Jeden bol traktorista, druhý skladník.

Na pohľad vidno, že situáciu, pochopiteľne, prežíva ťažko. „Bývam v Białystoku, čo je asi kilometer a pol odtiaľto. Počul som výbuch a videl som dym,“ hovorí. Počas rozprávania sa zasekáva a nervózne si šúcha dlane.

„Mysleli sme si, že vybuchla sušička. Ona aj vybuchla, ale ukázalo sa, že ju zničila raketa,“ hovorí. V skutočnosti však raketa dopadla tesne veľa sušičky.

Obaja muži vraj pracovali na zmene do 19. hodiny večer. Práve Mateusz ich mal vystriedať.

Naznačuje, že mali neuveriteľnú smolu. Raketa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie