Denník N

Sexuálna výchova nemôže zmeniť orientáciu dieťaťa, formuje sa ešte pred narodením, hovorí sexuológ

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Sexuológ Jan Kožnar vraví, že sexualita človeka nie je stopercentne hetero- či homosexuálna. Väčšina ľudí sa pohybuje na škále medzi týmito dvoma pólmi. „Čistá heterosexualita, bez akýchkoľvek homosexuálnych túžob je veľmi zriedkavá, na tom sa sexuológovia zhodujú.“

Kožnar pripomína, že sexuálna orientácia sa tvorí už vo vnútromaternicovom vývoji a človek sa narodí so zadefinovaným sexuálnym motivačným systémom. Sexuálna výchova ani informovanie o rôznych sexuálnych orientáciách na školách nedokáže zmeniť orientáciu dieťaťa.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo bozk dvoch žien vzbudzuje menej agresívnych reakcií než bozk mužov,
  • ako sa človek rodí s orientáciou a nedokáže ju zmeniť,
  • prečo dokáže LGBTI+ človek žiť v heterosexuálnom vzťahu a až po rokoch urobiť coming-out.

Slovensko sa už mesiac spamätáva z vraždy dvoch LGBTI+ ľudí, ktorých zastrelil len 19-ročný chlapec. Ako si vysvetľujete, že sa také niečo stalo?

Neviem, prečo strieľal. Môžem sa pýtať iba na to, prečo ho až tak vyrušovali ľudia inej orientácie. Ako prvé mi napadá, že každého z nás môže rozrušovať inakosť. Človek sa dokáže až v priebehu veku vyrovnať s tým, že ľudia sú rozdielni – majú rôzne hodnoty, rôzne farby pleti či rôznu vieru. Aspoň väčšine z nás sa to podarí. Ale sú ľudia, ktorí túto inakosť neznášajú. Ktovie, prečo ich provokuje. Všeobecne by som však povedal, že je pre človeka veľmi ťažké zmieriť sa s tým, že existujú ľudia, ktorí sú úplne iní.

Niektorých ľudí to vyrušuje či vyvoláva zvedavosť, ale dokážu sa s tým vyrovnať. Prečo to niektorých provokuje? A v niektorých prípadoch až tak, že zaútočia? 

Komunistov provokovalo to, že boli niektorí ľudia úspešní, pracovití a bohatí. Provokovalo ich to až natoľko, že si vymysleli teóriu diktatúry proti tým úspešným. Tento motív je pochopiteľný – ja som neúspešný, nedarí sa mi a neviem zvládnuť znášať okolo seba ľudí úspešných.

A pri sexualite? 

Stále mi v hlave víri jeden hlavný motív. Každý z nás

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Mladí

Rozhovory

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie