Denník N

Incident v Poľsku môže Ukrajincom pomôcť. NATO príde s dvoma zásadnými krokmi, tvrdí expert

Poľská polícia na miestach, kde raketa usmrtila dvoch ľudí. Foto - TASR/AP
Poľská polícia na miestach, kde raketa usmrtila dvoch ľudí. Foto – TASR/AP

Smrť dvoch Poliakov sa môže stať zásadným impulzom pre rázne kroky NATO vedúce k väčšej ochrane vzdušného priestoru členských štátov hraničiacich s Ukrajinou, ale aj neba nad ňou. Kyjiv po tom volá od 24. februára.

Rusi v utorok vypálili na Ukrajinu okolo sto rakiet. Snažili sa, ako to robia v posledných týždňoch pravidelne, zasiahnuť predovšetkým dôležitú infraštruktúru – zbaviť ľudí svetla, tepla, mobilného spojenia a viery v to, že túto zimu prežijú bez väčších problémov. To sa im sčasti podarilo.

Ukrajinská protivzdušná obrana sa vytrvalo pokúšala po celý čas útoku ruské strely likvidovať ešte vo vzduchu, pred tým než dopadnú na Moskvou vytýčené ciele. Podľa kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa sedemdesiat rakiet podarilo zachytiť. Nie vždy sa to však zaobíde bez následkov. A tak napríklad v Kyjive spadli úlomky rakiet na obytné domy a spôsobili požiar. Jeden človek zahynul.

Nešťastie v Poľsku pri obci Przewodów má podobný aranžmán. Podľa vyhlásenia ukrajinského armádneho velenia Západ sa podarilo len na západnej Ukrajine zostreliť pätnásť ruských okrídlených rakiet, z toho desať nad Ľvivskou oblasťou bezprostredne susediacou s Poľskom. Ostatné je už jasné omnoho menej. Napríklad to, čo presne zabilo dvoch poľských občanov.

Podľa posledných správ je prakticky možné vylúčiť zámerný ruský útok na členský štát NATO. Prikláňa sa k tomu poľské vedenie aj poprední vojenskí experti NATO. Nepravdepodobné je aj to, že by sem omylom priletela ruská raketa pôvodne zacielená na ukrajinský objekt neďaleko poľskej hranice. Vylúčené to však nie je.

Experti v tejto chvíli zvažujú niekoľko ďalších verzií. Medzi najpravdepodobnejšie patrí tá, podľa ktorej ukrajinská protivzdušná strela omylom zasiahla poľský poľnohospodársky objekt a zabila dvoch ľudí. Je tiež možné, že skutočne zostrelila ruskú raketu a zvyšky oboch dopadli na poľské územie. Tomu však nezodpovedá pomerne veľký kráter.

Variantom, ktorý je stále v hre, je aj ten, že pri zostreľovaní ruskej rakety došlo k vychýleniu kurzu jednej či oboch striel a ich následnému dopadu do Poľska. Dôležité je však niečo iné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie