Denník N

Školský týždeň: Dôležité reformy z plánu obnovy budú zrejme meškať a nevieme, či ich pripravia kvalitne

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Plán obnovy je v súčasnosti azda jedinou stratégiou v oblasti vzdelávania, ktorá má skutočnú váhu. Obsahuje nielen viaceré dôležité reformy, ale na ich plnenie sú naviazané stovky miliónov eur. K zavádzaniu zmien nás tak do značnej miery tlačia peniaze.

Nie je to ideálne, keďže to môže viesť k formalizmu a nedostatočnej kvalite – urobme to hocijako, len aby sme neprišli o peniaze. Zatiaľ sa však nenašla iná sila, ktorá by vedela naštartovať roky odkladané zmeny.

Preto je dôležité sledovať, čo sa robí a ako sa to robí. Minulý týždeň sme rozoberali reformy, ktoré boli súčasťou druhej žiadosti o platbu z plánu obnovy. Tentoraz sa pozrieme na to, čo je súčasťou tretieho balíka a ako ďaleko sme pri zavádzaní týchto zmien. Vybrali sme tri opatrenia, kde najviac hrozí, že sa nestihnú alebo sa neurobia poriadne.


1. Od budúceho roka sa malo zmeniť financovanie materských škôl, určite sa to nestihne

Semafor, ktorý ukazuje, ako sa nám darí plniť úlohy z tretieho balíka, svieti načerveno aj pri jednej z

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie