Denník N

Strácali milióny, pomáhali diktátorom a zastavila ich až razia v luxusnom hoteli. Muži, ktorí predali futbal

Vladimir Putin s prezidentom FIFA Giannim Infantinom. Foto – TASR/AP
Vladimir Putin s prezidentom FIFA Giannim Infantinom. Foto – TASR/AP

Škandály FIFA sú ako dobrá true crime detektívka, ktorá má svojho hlavného antihrdinu a zopár dobrých lotrov.

Určite ste si kládli rovnakú otázku: Prečo sú futbalové majstrovstvá sveta v trojmiliónovej krajine, ktorá:

  • si nectí základné ľudské práva,
  • má priemernú ročnú teplotu 29 stupňov,
  • musela postaviť úplne nové štadióny a systém metra,
  • sa nikdy predtým na MS nedostala.

Máte pocit, že je to nezmysel? Vedzte, že odborníci by boli na vašej strane.

MS 2022 mali podľa nich získať USA. Šampionát usporiadaný v Amerike by predstavoval vyšší potenciálny zisk aj lepší mediálny zásah.

USA mali v porovnaní s nefutbalovým Katarom výhodu v kvalitnej infraštruktúre a v lepšom zázemí. V tých rokoch už hral na amerických trávnikoch David Beckham a liga MLS bola na vzostupe.

Keď sa však v roku 2010 v spojenom hlasovaní rozhodovalo o krajinách, ktoré budú hostiť MS 2018 a 2022, prioritou nebola najlepšia futbalová ponuka. Pomôžeme si aj futbalovým slovníkom: v pozadí sa udialo veľa „nešportových“ rozhodnutí.

Odpoveď na otázku z úvodu textu je v skutočnosti pomerne jednoduchá a môžeme ju opísať troma slovami, ktoré postupne vysvetlíme: FIFA, peniaze, korupcia.

Najvplyvnejšia futbalová organizácia podľa zistení vyšetrovateľov aj novinárov dlhé roky páchala korupčnú činnosť a prala špinavé peniaze. A keďže sú MS jej hlavným zdrojom príjmu, najväčšie škandály nájdeme práve tam.

„Táto najväčšia futbalová udalosť, ktorá sa koná každé štyri roky, dáva prezidentovi FIFA moc nielen nad politikmi, ale aj celými vládami. To potom plodí korupciu,“ vysvetľuje investigatívny novinár David Conn v novej 4-dielnej minisérii na Netflixe s názvom FIFA: Pod povrchom.

„Je taký šokujúci, že sa ako futbalový fanúšik budete hanbiť,“ napísal o dokumente televízny kritik Jack Seale z britského Guardianu.

Ako každá správna true crime detektívka, aj napínavý príbeh na Netflixe má svojho hlavného antihrdinu, ktorý navonok pôsobí ako príjemný postarší muž.

Je ním dnes už 86-ročný Sepp Blatter. Švajčiarsky futbalový funkcionár zastával pozíciu prezidenta FIFA sedemnásť rokov – v čase, keď sa v hotelových izbách rozdávali tajné hnedé obálky s peniazmi, ktoré rozhodovali o budúcnosti futbalu.

Blatter si momentálne odpykáva 8-ročný zákaz činnosti vo všetkých oblastiach týkajúcich sa futbalu, ale každý dobrý príbeh má niekoľko ďalších lotrov. Tí vo FIFA navždy zmenili najpopulárnejší šport na svete.

Boli to muži, ktorí predali futbal. Majstri sveta v podvode.

Razia v luxusnom hoteli

„Tieto udalosti by mohli mať celosvetové následky. Organizácia FIFA, ktorá riadi svetový futbal, čelí rozsiahlemu vyšetrovaniu,“ znie v ranných správach na americkej stanici NBC 27. mája 2015.

FBI práve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

História MS vo futbale

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie