Denník N

Pre útoky na Židov vymysleli v Izraeli „neviditeľnú“ jarmulku

Po útokoch v Paríži sa zvýšil záujem o menej nápadné jarmulky. FOTO - Adam Jones, Wikimedia
Po útokoch v Paríži sa zvýšil záujem o menej nápadné jarmulky. FOTO – Adam Jones, Wikimedia

Kaderník vymyslel jarmulku z vlasov. Zákazníkov má vo Francúzsku, v Belgicku či Kanade.

Izraelský kaderník Šalom Koreš ponúka vo svojom salóne neviditeľnú jarmulku. Tradičná mužská židovská pokrývka hlavy z pravých alebo umelých vlasov by mala zabrániť antisemitským útokom.

Kaderník internetovému denníku Times of Israel povedal, že mnoho jeho zákazníkov mu rozprávalo, že im pred cestou do Európy radili, aby nenosili jarmulku, lebo je to nebezpečné.

Tak vymyslel jarmulku z vlasov. Najprv ju nosil pokusne on sám. Nikto z jeho klientov si nevšimol, že ju má na hlave.

Vlasové jarmulky pre bezpečnosť

Neskôr začal jarmulky vyrábať aj pre druhých. Zákazníkov má vraj vo Francúzsku, v Belgicku či Kanade. Jarmulky robí z pravých aj umelých vlasov a v porovnaní s tradičnými látkovými či pletenými sú aj oveľa drahšie. Jarmulka z pravých vlasov stojí 79 eur, z umelých 49. Bežné stoja pár drobných.

Koreša podporuje aj americký rabín Shmuly Yanklowitz, podľa ktorého je takáto jarmulka dobrým riešením napríklad pre Židov vo Francúzsku, hlavne teraz po útoku na kóšer obchod. „Je určite lepšie nosiť takúto jarmulku ako žiadnu,“ myslí si.

Vo viacerých európskych krajinách sa stalo, že napadli mužov s jarmulkou na hlave. V niektorých komunitách ju preto muži nosia pod šiltovkou.

Tradičné sú nábožnejšie

Rabín Yanklowitz si však myslí, že v prípade, ak nejde o nebezpečenstvo, by mali židovskí muži zvoliť tradičné jarmulky. Farba a materiál, z ktorého je jarmulka (kippa) zhotovená, naznačujú, ako „silno“ veriaci je jej nositeľ.

Ultraortodoxní muži nosia zamatové čierne jarmulky, liberálnejší veriaci často pletené, menšie. Na sviatočné príležitosti sa nosia biele saténové. Jarmulky bývajú jednofarebné, ale aj so vzormi.

Tie prezrádzajú krajinu, z ktorej veriaci pochádza. Kippa je povinná pri modlitbách, ale pobožní Židia ju nosia stále.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie