Denník N

Šťastný 1980 a Slafkovský 2022. V Quebecu je opäť hviezdou Slovák, vďaka Novembru sa však nemusí báť o rodinu

Juraj Slafkovský a Peter Šťastný v dresoch svojich kanadských klubov. Foto - TASR/AP, koláž - N
Juraj Slafkovský a Peter Šťastný v dresoch svojich kanadských klubov. Foto – TASR/AP, koláž – N

52 percent Slovákov dnes nedokáže povedať, že November 1989 bol pozitívnou udalosťou našich dejín. Hodnotu slobody si preto zjavne treba pravidelne pripomínať.

Rozdiel medzi životom v slobodnom a neslobodnom svete sa dá pekne ukázať aj na príbehoch dvoch Slovákov, ktorí prišli hrať hokej do kanadskej provincie Quebec a chodil sa na nich pozerať vypredaný štadión.

V roku 1980 to bol Peter Šťastný v tíme Quebec Nordiques, v roku 2022 Juraj Slafkovský v tíme Montreal Canadiens.

Na Slafkovského prvý zápas sa prišiel pozrieť jeho otec Juraj. Priletel do Kanady, pozrel si zápas proti Torontu a odletel naspäť na Slovensko. O pár týždňov neskôr prišla za Slafkovským jeho mama Gabriela aj ďalší blízki zo Slovenska, aby videli zápas proti New Jersey.

Petra Šťastného rodičia v quebeckej hale Colisée (Koloseum) nikdy nevideli, a to hral za Nordiques desať sezón. Oni sa však netrápili ani tak tým, či ho uvidia hrať hokej, ale či ho ešte niekedy vôbec uvidia.

Taký bol osud všetkých emigrantov. Odchádzali z Československa s vedomím, že sa so svojimi blízkymi možno už nikdy nestretnú. Voľba medzi slobodou a rodinou je dnes pre mladých ľudí na Slovensku ťažko predstaviteľná.

Hrali s vedomím, že režim ubližuje ich bratovi

O Slafkovského prvých krokoch v NHL sa môže fanúšik dočítať takmer všetko, aj v Denníku N o ňom pravidelne informujeme. Čo však prežíval po prvých týždňoch v Quebecu Peter Šťastný s bratom Antonom v roku 1980?

Dá sa to odčítať z dobového textu, ktorý o Šťastných uverejnili v Sports Illustrated. Článok vyšiel 17. novembra, deväť rokov predtým, ako tento dátum nadobudol pre Slovákov symbolický význam.

Šťastní mali vtedy za sebou prvých 14 zápasov v NHL. Peter v nich získal 15 bodov (4 góly + 11 asistencií), Anton 11 (5+6.) Slafkovský v prvých jedenástich zápasoch získal tri body za tri góly. Slafkovský má však ešte len 18 rokov, Anton Šťastný mal 21 a Peter 24.

Hoci sa NHL odvtedy výrazne zmenila, Šťastní dostávali podobnú radu ako Slafkovský: častejšie strieľajte a hrajte viac do tela. Bratov zvyknutých na kombinačný hokej severoamerický štýl zo začiatku veľmi frustroval.

Rozdiel bol aj v pripravenosti na život mimo štadióna. Hoci má Slafkovský len osemnásť, žil už v Rakúsku či vo Fínsku. Vynikajúco ovláda angličtinu a aj vo svojom druhom jazyku dokáže reagovať na takej úrovni, že patrí k obľúbeným respondentom kanadských novinárov. Dlhodobo sa totiž pripravoval na to, že bude hrať hokej v zahraničí. Tak to dnes radia všetkým talentovaným hráčom.

Aj Šťastní sa od začiatku vedeli dorozumieť v angličtine a hneď sa začali učiť aj francúzštinu, čím si získali miestnych fanúšikov. Lenže napríklad manželka Petra Šťastného Darina v tom čase nevedela po anglicky ani francúzsky a novinár E. M. Swift v článku spomína, ako sa jej sused snažil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie