Denník N

Bielymi vranami sú Roman Samotný, záchrankyňa Slatinky a všetci, čo pomáhali utečencom z Ukrajiny

Martina Paulíková, Roman Samotný. Foto – Biela vrana
Martina Paulíková, Roman Samotný. Foto – Biela vrana

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vražda na Zámockej ulici ovplyvnila aj tohtoročné udeľovanie cien Biela vrana. Pred barom Tepláreň 12. októbra terorista zavraždil Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča. Bielu vranu dostal majiteľ Teplárne Roman Samotný. A to hlavne za to, že sa po teroristickom útoku nezľakol, preukázal občiansku odvahu a stal sa neformálnym hovorcom celej udalosti aj LGBTI+ ľudí.

Strach by bol legitímnou a pochopiteľnou reakciou, ale on bol odvážny, zdôvodnili jeho ocenenie členovia rady Bielej vrany. Samotný dostal cenu aj za „dlhodobé vytváranie bezpečného slobodného priestoru pre LGBTI+ komunitu napriek dlhotrvajúcim stupňujúcim sa útokom časti spoločnosti, za vernosť ideálom“.

Samotný založil Tepláreň v roku 2015, kaviareň bola aj označená dúhovou vlajkou. Organizoval tam rôzne podujatia a návštevníci sa často stretávali s prejavmi nenávisti. „A to nielen v komentároch na sociálnych sieťach. Často nachádzali opľuté dvere, zoškriabanú dúhovú nálepku alebo na nich niekto vykrikoval z okoloidúceho auta,“ píše ešte v zdôvodnení ocenenia rada Bielej vrany.

Samotný od roku 2010 spoluorganizuje aj Filmový festival inakosti a prevádzkuje tiež komunitný portál queerslovakia.sk, ktorý prináša informácie dôležité pre queer menšinu.

„Som unavený, je to veľmi vyčerpávajúce. Určite by som teraz radšej čapoval pivo u seba v krčme alebo robil dídžeja na párty,“ povedal Samotný pred niekoľkými dňami v rozhovore Denníka N. „Toto sa mi pritrafilo, snažím sa nestratiť tvár, pristúpiť k tomu s vedomím toho, že možno mám šancu niečo zmeniť. Ak budem nejako užitočný a pomôže to nejakej skupine ľudí, budem za to vďačný, ale asi budem aj rád, ak si v istom momente budem môcť žiť môj malý život – byť zase človekom milión.“

Na LGBTI+ ľudí sa po Novembri zabudlo

Ocenenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Biela vrana

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie