Denník N

Von der Leyenová vs. Michel: nezvyčajne konfliktný vzťah v centre Európskej únie

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a prezident Európskej rady Charles Michel v Európskom parlamente. Foto - TASR/AP
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a prezident Európskej rady Charles Michel v Európskom parlamente. Foto – TASR/AP

Vyhýbajú sa jeden druhému, predbiehajú sa v cestovaní do zahraničia. Ursula von der Leyenová a Charles Michel sa nemajú radi a ich vzťahy nikdy neboli také zlé.

Kráčajú síce vedľa seba, ale nevenujú si ani pohľad, nepovedia ani slovíčko. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel na samitoch vystupujú spoločne, no radšej sa jeden druhému vyhýbajú.

Bruselský portál Politico píše o tom, že ich vzťahy neboli nikdy také zlé, časopis Der Spiegel spomína groteskný boj medzi oboma lídrami.

Krivda na G7

Za takmer tri roky prešli vzťahy Michela a von der Leyenovej krízou aj totálnym krachom. Zamestnanci oboch inštitúcií mali byť odrádzaní od komunikácie, obaja lídri sa blokovali zo stretnutí so zahraničnými lídrami a zároveň tak prehlbovali rivalitu medzi Komisiou a Radou.

Kým Komisia je výkonnou zložkou, ktorá môže navrhovať legislatívu, a podľa Politica je teda stredobodom každej iniciatívy EÚ, Rada je miestom, kde sa stretávajú lídri štátov a európskych vlád, aby prijali dôležité rozhodnutia.

Politico píše, že nedobré vzťahy medzi predsedníčkou Komisie a predsedom Rady ovplyvňujú nielen legislatívny a politický program Únie, ale aj vyvolávajú zmätok medzi oboma orgánmi a môžu takisto spôsobiť podkopanie postavenia EÚ na svetovej scéne.

Ako uvádza bruselský portál, programy von der Leyenovej a Michela sú prísne nastavené tak, aby sa neprekrývali. Spoločne sa nestretávajú ani v období pred európskym samitom, jeden druhému sa vyhýbali aj na Bali pri samite G20.

Michel sa tam stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, no von der Leyenovú na toto stretnutie nepozval. Politico vysvetľuje, že za to môže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Svet

Teraz najčítanejšie