Denník N

Aktéri Nežnej revolúcie riešili, čo ďalej. Majú obavy, ale nič nevzdávajú. Uvažujú, čo spravia pred voľbami

Stretnutie tvárí novembra 89. Foto N
Stretnutie tvárí novembra 89. Foto N

V Bratislave sa vo štvrtok pri príležitosti 33. výročia novembra 89 zišli jeho aktéri z celého Slovenska aj Prahy. Napriek rozpínaniu extrémistov a fašistov niektorí nestrácajú nádej. Premýšľajú, ako pred parlamentnými voľbami prebudia slušné Slovensko.

Zuzane Mistríkovej prvýkrát po 33 rokoch telefonovala mama s varovaním, aby 17. novembra nevychádzala z domu. „Zavolala mi, aby som nikde nechodila a dávala si pozor. Úplne ma to vydesilo,“ hovorila jedna z najznámejších tvárí študentského hnutia na stretnutí aktérov Nežnej revolúcie.

Zhruba päťdesiatka ľudí, ktorí po celom Slovensku v novembri 1989 organizovali štrajky, sa vo štvrtok nezišla na nijakej veľkolepej akcii, namiesto toho v komornej atmosfére debatovali v bratislavskom klube Pod lampou. Z Prahy medzi nich prišiel aj známy disident a hovorca Občianskeho fóra Jan Urban.

V čase ich stretnutia sa pripravovali vyjsť do ulíc ľudia, ktorí november 89 často spochybňujú, tentokrát ho využili na protesty. Kotlebovci ohlásili akciu na Šafárikovom námestí v Bratislave, Smer Robert Fica zvolal do hlavného mesta autoprotest.

„Myslím si, že sa prechyľuje kyvadlo, ktoré normálnym, slušným ľuďom naznačí, že musíme zareagovať, pretože nechceme žiť v krajine, v ktorej nemôžete vyjsť na ulicu, aby vás niekto neprefackal alebo neopľul,“ upozorňovala Mistríková.

Ohlásené protesty napokon veľký záujem u ľudí nevyvolali.

Horšie to bolo vlani a varoval predtým režisér Nikita Slovák, ktorý spomínal, ako sa vtedy ocitol s arcibiskupom Robertom Bezákom v „beznádejnom obklopení fašistami“.

Keď Nikita Slovák prvýkrát rečnil na tribúne v roku 1989, mal osemnásť rokov. „To je tragédia tejto krajiny, že stále treba vyliezť na tribúnu a brániť demokraciu.“

Zlepšujte mikrosvet

Niekdajší tribúni, ktorí pred 33 rokmi vyhrali zápas o slobodu, sa zhodli, že vývoj na Slovensku nejde dobrým smerom, ale vraj netreba podliehať skepse. Ani nemožno rezignovať, neustálym zlepšovaním svojho „mikrosveta“ sa podľa nich prispieva k tomu, aby sa situácia celkovo zlepšila. Vzájomne si takto dodávali nádej a rozoberali, ako sa zaktivizovať pred parlamentnými voľbami.

Najbližšie voľby budú podľa nich znova kľúčové, rozhodne sa, či sa fašisti a extrémisti dokážu prebojovať do vládnej koalície.

Z ich vystúpení bolo zrejmé, že ešte netušia, čo presne spraviť, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

17. november

Slovensko

Teraz najčítanejšie