Denník N

Vývoj bojov (267. deň): Ruské „wunderwaffen“ zlyhali, ale Ukrajincom začal po desiatkach ničiť techniku dron za pár dolárov 

Na Ukrajinu prichádza zima. Fotografia je z februára tohto roka. Foto - Ukraine Weapon Tracker
Na Ukrajinu prichádza zima. Fotografia je z februára tohto roka. Foto – Ukraine Weapon Tracker

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ani iránske drony, ani nové tanky, priamo na bojisku robí veľké problémy Lancet.
  • Hrozný príbeh o tom, ako vo vojne stačí jeden hlupák, aby zbytočne zomrelo veľa ľudí.
  • Na Ukrajine napadol prvý sneh, boje sú ťažké, ale front sa nehýbe.
  • Mapy dňa – kde všade Rusi útočia proti ukrajinskej energetike, kto ako intenzívne strieľa na Donbase.
  • Videá dňa – zajímanie ruskej jednotky, ktoré dopadlo tragicky; deväťminútový záznam intenzívnej tankovej bitky na Donbase; ako schovať bojisko do bieleho dymu; nálet bombardérom Su-24 očami posádky; streľba do vlastných radov pri Chersone; útoky Lancetov. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 17. novembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Ani iránske drony, ani nové tanky, priamo na bojisku robí problémy Lancet. Rusko roky vyvolávalo zdanie, že jeho armáda má najmodernejšiu techniku na svete. Propagandistické správy šírili mýtus o tankoch Armata či lietadlách Su-57. Tých však majú len zopár kusov a sporadické správy o ich údajnom nasadení sú takmer určite klamlivé. A aj keby ich bolo viac, nejde o žiadny zázrak.

Moskva popritom šírila ódy aj o svojich o generáciu starších zbraniach. Najmodernejšie verzie tankov T-90, T-80 či T-72, ale aj lietadlá Su-34 či Su-30 však majú také veľké straty, že obzvlášť pri pozemnej technike sa už Rusi museli uchýliť k vyťahovaniu tankov T-62, ktoré začali vyrábať v 50. rokoch minulého storočia, či dokonca k húfniciam, ktoré bojovali pri Berlíne v roku 1945 a prestali sa vyrábať v roku 1949.

Napriek tomu by bolo chybou Rusov úplne podceňovať. Aj oni sa učia, aj oni vedia prísť s niečím, čo funguje.

Kým pozornosť v predchádzajúcich týždňoch zaujali útoky na energetickú sieť iránskymi dronmi Šahíd, priamo z bojiska čoraz častejšie prichádzajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie