Denník N

Nekupujte potraviny, ktoré prileteli lietadlom. 18 rád, ako žiť, aby ste prospeli sebe aj planéte

Ilustrácia - Deník N
Ilustrácia – Deník N

Niektorí si myslia, že sa okolo klímy robí zbytočná panika. Iní sú presvedčení, že s ľudstvom je koniec a všetko je stratené. Jedným, druhým aj všetkým medzi nimi ponúkame namiesto pohŕdania či paniky niekoľko jednoduchých rád, ako žiť zodpovednejšie a optimistickejšie.

Veríte, že stačí, keď ste vegetariáni, ranné latté si vo svojej kaviarni, ktorá nie je súčasťou nadnárodného reťazca, dávate zásadne zo sójového mlieka, volíte zelené strany a lajkujete Extinction Rebellion? Zlá správa: tým nezmeníte skoro nič.

Veríte, že klimatická zmena je politická hystéria z Bruselu, že elektromobil je podfuk, že oteplenie o dva stupne je bezvýznamné, že zástancovia opačného názoru sú ultraľavičiari, ktorým ide len o to, aby vám zobrali auto, steak a dovolenku v Thajsku? Zlá správa: mýlite sa vo všetkých bodoch.

Domnievate sa, že ekologický štýl života je luxus, ktorý si nemôžete dovoliť, pretože ledva vychádzate, aby ste uživili seba a rodinu? Ukážeme vám, že byť šetrný k vlastnému vrecku a k životnému prostrediu je skoro vždy to isté, a rozoberieme tých niekoľko výnimiek, kedy to tak nie je.

Hovoríte, že nie je v silách jednotlivca ovplyvniť vývoj planéty? To je pravda. Vyvodzujete z toho, že na vašom osobnom prístupe nezáleží? To pravda nie je. Tento článok to skúsi zdôvodniť.

Kríza v deviatich bodoch

Ak má človek čeliť problému, musí mu predovšetkým rozumieť. Čo sa to okolo nás deje? Prečo je počasie extrémne a planéta sa zahrieva? Ako pôsobia skleníkové plyny? Klimatickú krízu, v ktorej sa svet nachádza, môžeme stručne opísať napríklad takto:

1. Priemerná globálna teplota neustále stúpa. Je teraz na najvyššej úrovni za celú dobu, počas ktorej existujú presné záznamy – to znamená zhruba od roku 1880 -, a s pravdepodobnosťou blízkou istote tiež na najvyššej úrovni za celú dobu, počas ktorej sme to schopní z nepriamych údajov spoľahlivo odhadnúť, to znamená za posledných 20-tisíc rokov.

2. Príčinou nárastu teploty je rast koncentrácie skleníkových plynov v ovzduší. Ich názov nie je zvolený šťastne, pretože princíp fungovania skleníka na záhrade sa zásadne líši od skleníkového efektu v atmosfére. Výsledok je však podobný: odvod tepla sa spomaľuje. Skleníkový efekt je sám o sebe blahodarný, bez neho by na celej planéte neustále mrzlo. Ide však o jeho silu. Hlavnými skleníkovými plynmi sú vodná para (H₂O), oxid uhličitý (CO2), metán (CH₄) a oxid dusný (N₂O).

Celkové množstvo vodnej pary v ovzduší je viac-menej stále, takže ju z úvah o zmene klímy môžeme vynechať, pokým sa nechceme pustiť do podrobností. (Potom by sme zistili, že lokálne zmeny kolobehu vody - ako veľa kde prší či panuje sucho - nie sú príčinou, ale dôsledkom globálneho otepľovania.)

Množstvo ostatných skleníkových plynov rastie, pretože sú nechcenými vedľajšími produktmi modernej energetiky, priemyslu, poľnohospodárstva a dopravy. Tie sa pripočítajú ku skleníkovým plynom vznikajúcim prírodnou cestou.

3. To by nemusel byť veľký problém, ak by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie