Denník N

Putin je nepredvídateľný. Naša fantázia nestačí na jeho činy, hovorí eurokomisárka Jourová

Věra Jourová. Foto - Ludvík Hradilek/Deník N
Věra Jourová. Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

Incident v Poľsku sa stále vyšetruje; pokiaľ rakety vypálila ukrajinská strana, musíme to uznať, hovorí eurokomisárka Věra Jourová. „Ale stále musíme pripomínať, v akej situácii Ukrajina je a že sa bráni,“ opisuje v rozhovore pre Deník N.

Okrem iného vysvetľuje, prečo by mala mať Únia možnosť obmedziť jednomyseľné hlasovania. „A to práve v oblasti, ktorá umožňuje jednému štátu vydierať tie ostatné,“ myslí si.

Aké máte posledné informácie o utorkových udalostiach v Poľsku?

Incident sa vyšetruje. Ani Poliaci ešte vyšetrovanie neuzavreli a zároveň sa k stanovisku nedopracovalo NATO. Európska komisia, ktorú reprezentujem, vyčkáva, aký bude ďalší vývoj.

Svet spočiatku príliš neoperoval s verziou, že by rakety mohli byť omylom vypustené z ukrajinskej strany. Skôr sa špekulovalo, či ruská armáda zaútočila na Poľsko zámerne alebo išlo o zlú navigáciu rakety. Sám ukrajinský prezident povedal, že ide o útok Ruska. Nebolo to zo strany svetových politikov, Európskej únie a NATO príliš unáhlené?

Všetci sme sa snažili vyvarovať jasných záverov, všetci sme hovorili, že musíme počkať na koniec vyšetrovania. Zároveň však bolo celkom zjavné, že nezabúdame na to, kto je agresor a kto sa bráni. Rusko v ten deň vypálilo sto rakiet, čo bol z jeho strany zatiaľ najviac devastujúci útok na Ukrajinu, zamierený na civilistov. Milióny Ukrajincov sa ocitli bez elektriny a toto všetko nesmie byť zabudnuté. Nikto z nás jednoznačne netvrdil, že rakety šli z ruskej strany. Vo vyjadrovaní musíme byť, samozrejme, opatrní.

Na ruských sociálnych sieťach bola táto udalosť divoko komentovaná a vysmievali sa jej. Čakáte, že Putin ešte pritvrdí, ak sa dá po utorkových ruských útokoch ešte vôbec pritvrdiť?

Putin má jednu nepríjemnú vlastnosť –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Viktor Orbán

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie