Denník N

Dodávky amerických zbraní na Ukrajinu sú kľúčom k víťazstvu vo vojne. Aké ciele si však USA kladú?

Raketomet HIMARS. Foto - Wikimedia
Raketomet HIMARS. Foto – Wikimedia

Autorka je novinárka a spisovateľka, Novaja gazeta
Článok je skrátenou verziou originálu

Na úvod tri poznámky:

Po prvé. USA vedeli o Putinovom útoku vopred, ale až do 24. februára nedodali Ukrajine nič iné ako Javeliny a ďalšie vybavenie na partizánsku vojnu. USA zrejme neverili, že by sa ukrajinská armáda dokázala úspešne braniť, ale opatrné správanie Američanov Putina len povzbudilo zaútočiť.

Druhá. Situáciu zvrátili dodávky amerických zbraní. V apríli 2022 sa ukrajinskej armáde minuli 152 milimetrové granáty a v podmienkach ruskej taktiky (palebný val, 60-tisíc granátov denne) to bol koniec. Dodávky húfnic M777 a potom raketometov HIMARS zásadne zmenili situáciu. Pre Ukrajinu bola situácia strategicky beznádejná pred dodaním západných zbraní, pre Rusko sa strategicky beznádejnou stala po ich príchode. Spojené štáty zároveň dodávali Ukrajine predovšetkým obranné a nie útočné zbrane, čo dáva zmysel. V defenzíve je ľahšie rozbiť nepriateľské jednotky.

Tretia. USA zatiaľ nedodávajú Ukrajine zbrane, ktoré by umožnili úspešnú ofenzívu, ako upozorňujú autori nedávneho listu pre The Hill.

„Ak by USA zdvojnásobili množstvo delostrelectva, ktoré nám teraz dodávajú, a dali nám ATACMS, F-16 a 200 tankov, vojna by sa skončila do troch mesiacov,“ hovorí Mychajlo Podoľak, poradca vedúceho kancelárie prezidenta Zelenského.

Alebo ešte jednoduchšie. Keby mala ukrajinská armáda tanky a F-16, ruská armáda by sa nestiahla z blízkosti Chersonu. Zničili by ju tam.

Dávajú Spojené štáty Ukrajine veľa alebo málo?

Presné údaje o vojenskej pomoci Ukrajine sa líšia (dôvody týchto rozdielov sú uvedené nižšie), ale poradie je približne takéto. V septembri televízia CNBC informovala, že Ukrajina len za osem mesiacov dostala od USA zbrane v hodnote 15,2 miliardy dolárov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie