Denník N

Bieloruský denník: Mysleli ste si, že represie sa skončili? Sú čoraz šialenejšie

Bieloruská polícia v akcii. Foto – TASR/AP
Bieloruská polícia v akcii. Foto – TASR/AP

Väzba za stopy po nálepke, zdemolovaný byt ako pomsta, mesiac za mrežami za odvolanie sa na štátne orgány.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

V októbri 2022 bolo v Bielorusku odsúdených viac ako 110 ľudí v politicky motivovaných trestných prípadoch. Áno, len za jeden mesiac.

Títo Bielorusi a Bielorusky dostali spolu 425 rokov väzenia a 154-tisíc eur pokuty. A to sú len trestné prípady. Podľa Centra pre ľudské práva Viasna v októbri bieloruskí strážcovia zákona zadržali viac ako 317 ľudí, ktorým uložili niekoľkodňové tresty alebo pokuty.

Spolu je to vyše štyristo ľudí, ktorí sa tak či onak stali obeťami represií Lukašenkovho režimu v priebehu jedného mesiaca. To je viac ako desať ľudí za jeden októbrový deň. Za každým z nich sú slzy a utrpenie rodín, príbuzných a priateľov. Za týmito číslami sa skrývajú osudy – ak nie zlomené, tak podlomené diktatúrou.

Navrhujem, aby sme sa bližšie pozreli na niektoré nedávne príbehy represií z Bieloruska. Aby sme pochopili atmosféru, v ktorej krajina žije. Akému nebezpečenstvu sú Bielorusi a Bielorusky vystavení každý deň.

Zadržanie za stopy (!) po nálepke

Bieloruskí príslušníci silových štruktúr zadržali muža, ktorý na svojom aute mal stopy po nálepke so štátnym znakom Pahonia. Tento symbol už dlhé roky aktívne používajú Lukašenkovi odporcovia. Znak Pahonia je pritom oficiálne historickou a kultúrnou hodnotou Bieloruska, zaradenou do úradného štátneho registra.

Muža zadržali za stopy (!) po nálepke – teda samotná nálepka už dávno nebola. Obvinený musel nahrať tradičné kajúcne video pre bieloruských príslušníkov silových zložiek. Vo videu musí muž priznať, že na aute mal nálepku s erbom Pahonia, ktorú neskôr odstránil.

Stačí to na zadržanie? V Bielorusku áno.

Dva ďalšie zdemolované byty

Došlo tiež k poškodeniu obydlia dobrovoľníkov z Pluku Kastusa Kalinovského, ktorí bojujú proti ruským útočníkom na strane Ukrajiny. Silovici najprv prišli do bytu Krystiny Stankevič, ktorá je tlačovou tajomníčkou pluku. Zdemolovali jej byt a natočili o tom video.

O niekoľko dní neskôr prišli do bytu jej manžela a urobili to isté.

Skutočne to nie je prvý takýto prípad: ak čítate denníky pravidelne, už ste o nich počuli. Bieloruskí silovici už predtým zdemolovali domácnosti niekdajších opozičných lídrov Veraniky a Valerija Cepkalovcov, zničili zrekonštruovaný byt bývalého podnikateľa a aktivistu Vadima Prokopieva a ďalších.

Keď sa nedá dostať k človeku a zavrieť ho do väzenia, Lukašenkov režim robí všetko pre to, aby dotyčnému človeku spôsobil čo najväčšie škody.

30 dní odňatia slobody za písomnú výzvu 

Väzenie za výzvu, ktorú žena nestihla podať. Čo sa stalo?

Tatiana Šostak, podnikateľka z Polacka, pripravovala spoločnú výzvu pre miestnych úradníkov: aby jej pomohli pochopiť nové pravidlá cenovej regulácie pre súkromné podnikanie.

Žena sa však so svojou výzvou nedostala na výkonný výbor: cestou z domu ju príslušníci naložili do auta a odviezli na políciu. Podnikateľka dostala 30 dní väzenia, formálne za profilovku na sociálnych sieťach. Príbuzných, ktorí chceli dievčine priniesť do vyšetrovacej väzby potraviny, odmietli. Silovici súhlasili len s prevzatím prostriedkov na osobnú hygienu.

Desiatky zadržaných v akadémii vied

Kedysi Alexandr Lukašenko rád hovorieval, že proti nemu protestuje len niekoľko stoviek, maximálne tisícok narkomanov a prostitútok. Lenže buď dookola prepúšťajú a zadržiavajú tie isté osoby, alebo čísla nesedia.

Len na jeseň 2022 vykonali príslušníci silových zložiek hromadné zatýkanie v štátnej (!) inštitúcii Akadémia vied Bieloruskej republiky, kde zadržali vyše 40 ľudí. Medzi nimi je napríklad profesor a odborník na molekulárnu genetiku Oleg Dovydenko, ako aj zástupca riaditeľa Jazykovedného ústavu Jakuba Kolasa Sergej Garanin.

Kto by azda mohol byť lojálnejší?

Zadržiavajú tých, ktorí prichádzajú do krajiny

Čoraz častejšie sa vyskytujú prípady, keď sa Bielorusi a Bielorusky vracajú zo zahraničia do svojej krajiny a bývajú zadržaní: priamo na železničnej stanici alebo už doma o niekoľko dní neskôr. Spravidla ich zatýkajú za fotografie na sociálnych sieťach z protestov v roku 2020, hoci odvtedy už uplynuli dva roky. Nie vždy ide o fotografie z vlastných sociálnych sietí zadržaných osôb: niekedy sú to snímky ich priateľov alebo z vlastných databáz silových štruktúr.

Prečo sa však ľudia vracajú aj s vedomím, že ich čaká väzenie?

Odpoveď je jednoduchá: nevedia to. Zoznamy používané na sledovanie osôb, ktoré sa majú zadržať, sú často skryté. Osoba môže mať čistý administratívny aj trestný register, no po návrate zo zahraničia ju aj tak zatknú. Keď niekto podrobne nesleduje správy, môže sa mu zdať, že všade je pokoj.

Ak si nevšimnete správy o zatýkaniach za stopy po nálepke, nebojíte sa vrátiť do Bieloruska. Tieto správy však existujú – a ich počet sa nezmenšuje. Pričom dôvody zatýkania ľudí sú čoraz absurdnejšie. Keby však išlo o súťaž, bieloruskí príslušníci silových štruktúr by získali všetky ocenenia už v roku 2020.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie