Denník N

Raketový útok, ktorý nebol

Miesto dopadu na snímke poľskej polície zo stredy. Foto - TASR/AP
Miesto dopadu na snímke poľskej polície zo stredy. Foto – TASR/AP

Zelenského rázne vyhlásenie môže u niektorých západných lídrov posilniť dojem, že ukrajinské úrady sa správajú arogantne.

Autor je poľský politológ

Raketový útok, ktorý 15. novembra pri hraniciach s Ukrajinou zabil dvoch Poliakov, sa ukázal byť skúškou ani nie tak obrannej politiky, ako skôr informačnej politiky Poľska, Ukrajiny a NATO. Testom prešli iba Američania. Európski spojenci a Ukrajina sa v tom zmietali a odhalili šokujúco nedostatočnú pripravenosť na scenár, ktorý sa dal predpovedať takmer od začiatku vojny.

Poľsko nebolo cieľom

Poľsko je najväčšou krajinou na východnom krídle NATO a predstavuje najdôležitejší logistický uzol pre vojnu, ktorá sa týka takmer celého sveta. Pevnosť a jednota Západu sú nevyhnutné na obranu Ukrajiny a porážku Ruska, ktorá môže rozhodnúť o osude sveta na desaťročia. Utorkový výbuch v Poľsku však prekvapil všetkých okrem Spojených štátov a spustil ohromujúci sled udalostí, poháňaný ohromujúcou nešikovnosťou.

Poliaci sa o dopade rakety, ku ktorému došlo o 15:40, dozvedeli niečo pred ôsmou večer z agentúry Associated Press. Poľská vláda mlčala až do polnoci, keď ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom tvrdilo, že incident sa týkal „rakety vyrobenej v Rusku“, a požadovalo vysvetlenie od ruského veľvyslanca. Vláda uviedla niektoré vojenské jednotky do bojovej pohotovosti.

Keď sa potom premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda obrátili na verejnosť, nehovorili o pôvode rakety, čo rozšírilo podozrenie, že išlo o útok (úmyselný či nie) zo strany Ruska. Mnohí z troch miliónov Ukrajincov žijúcich v Poľsku, z ktorých 85 percent tvoria ženy a deti, dospeli k presvedčeniu, že vojna, z ktorej utiekli, ich čoskoro dobehne aj v ich útočisku.

Keď potom Poliaci dostali nové informácie, boli od Američanov. O štvrtej v noci stredoeurópskeho času prezident Joe Biden prezradil, že raketu pravdepodobne odpálili ukrajinské sily protivzdušnej obrany, aby zastavili ruskú strelu. Duda to spomenul až popoludní v stredu 16. novembra, keď verejnosť prvýkrát ubezpečil, že „Poľsko nebolo cieľom ruského útoku“.

Nečakaná roztržka s Ukrajinou

Medzitým rástol zmätok medzi európskymi spojencami Poľska v NATO. Niektorí už stihli obviniť Rusko a niektorí premiéri, napríklad v Maďarsku, zvolali mimoriadne zasadnutia vlády.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie