Denník N

Majerského mrzí, čo hovoril o financovaní kampane Kusého, a žiada odchod bratislavského vedenia

Predseda KDH Milan Majerský a primátorský kandidát Rudolf Kusý pri zadržaní ešte v roku 2020. Foto N – Tomáš Hrivňák a TASR
Predseda KDH Milan Majerský a primátorský kandidát Rudolf Kusý pri zadržaní ešte v roku 2020. Foto N – Tomáš Hrivňák a TASR

Doplnené o vyjadrenie bývalého predsedu KDH Hlinu – Milan Majerský sa v stanovisku k financovaniu kampane Rudolfa Kusého nevyjadruje k jeho zadržaniu za korupciu. KDH zverejnilo zoznam darcov a tým to považuje za uzavreté.

Kresťanskodemokratické hnutie priznáva, že pri financovaní kampane Rudolfa Kusého malo postupovať inak. Zároveň trvá na tom, že neporušilo zákon a nič nezatajovalo.

Po stretnutí mimoriadneho predsedníctva v reakcii na podozrenia pri financovaní Kusého kampane hnutie zverejnilo svojich darcov z tohto roka. (Celý zoznam na konci textu.)

Predseda Majerský sa v stanovisku po rokovaní s vedením strany ani slovom nevenoval stredajšiemu zadržaniu ich kandidáta na primátora Rudolfa Kusého pre podozrenie z korupcie – čo je prípad, ktorý nesúvisí s financovaním kampane.

Kusého v kampani podporovali aj Sme rodina, Dobrá voľba a Umiernení, Za ľudí a Aliancia.

Čo povedal predseda KDH a čo ho mrzí

Milan Majerský hovorí, že on nepodpisoval dary na kampaň.

„Osobne ma ako predsedu KDH mrzí nepresnosť mojich mediálnych vyjadrení k téme. Dôvodom bola moja vyčerpanosť bezprostredne po ukončení župnej kampane, v ktorej som si, žiaľ, nesprávne pospájal informácie,“ tvrdí Majerský.

Predseda hnutia tými nepresnosťami zrejme myslí svoje vyjadrenia v povolebnom rozhovore pre Denník N. Z jeho slov vyplývalo, že 105-tisíc pre Kusého od KDH bol kandidátov sponzorský dar, ktorý iba poslal cez účet hnutia. „Podľa všetkého to neboli peniaze KDH, ktoré mu prispelo na kampaň, ale bol to jeho sponzorský dar, ktorý išiel cez transparentný účet KDH pre Rudolfa Kusého. Pokiaľ mám správne informácie,“ hovoril Majerský pred deviatimi dňami.

Video: Ako Majerský odkryl podozrivé financovanie Kusého kampane (autorky: Monika Tódová a Martina Koník)

Až následne KDH priznalo, že strane dal 25-tisíc eur na Kusého kampaň spolumajiteľ Esetu a minoritný akcionár Denníka N Rudolf Hrubý. Z Majerského vyjadrení však nebolo jasné, odkiaľ teda pochádzalo zvyšných 80-tisíc eur a prečo o Hrubom nehovorili KDH a Kusý už pred voľbami.

Hnutie teraz tvrdí, že žiaden

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

KDH

Rudolf Kusý

Slovensko

Teraz najčítanejšie