Denník N

Pápež mlčí a rodina ju neprestáva hľadať. Emanuela Orlandi je nezvestná už takmer 40 rokov a všetky stopy vedú do Vatikánu

Emanuela Orlandiová. Foto - TASR/AP
Emanuela Orlandiová. Foto – TASR/AP

Dokumentárny seriál z dielne Netflixu rozširuje teórie o tom, čo sa mohlo stať mladému dievčaťu na ceste z hodiny hudby domov do Vatikánu.

Emanuela Orlandi mala 15 rokov, keď cestou z hodiny flauty zmizla. Doteraz je jedinou zmiznutou občiankou štátu Vatikán. Dodnes sa nevie, kde je, špekulácie plnia talianske aj svetové noviny už takmer 40 rokov.

Tomuto slávnemu prípadu sa venuje aj nový dokumentárny seriál Netflixu Vatikánske dievča: Zmiznutie Emanuely Orlandi.

Vatikán sa k Emanuele odmieta vyjadriť, veľmi otvorene hovoria však jej štyria súrodenci, novinári a vyšetrovatelia, ktorí sa prípadu z 22. júna 1983 dlhodobo venujú. Pápež František však mlčí – rovnako ako mlčali dvaja jeho predchodcovia.

„Ticho je pre rodinu to najdesivejšie. Pretože za tým tichom môže byť čokoľvek,“ hovorí Emanuelin brat Pietro, ktorý si zmiznutie svojej mladšej sestry nedokáže odpustiť. Emanuelu mal v ten deň odviezť na hodinu flauty, no jemu sa nechcelo. Keď Emanuela odišla z bytu a pred tým ešte poriadne v hneve buchla dverami, bolo to poslednýkrát, čo ju videli.

Zradili ma

V deň svojho zmiznutia išla Emanuela na hudobnú hodinu. Do školy však meškala, pretože ju na ulici zastavil muž v zelenom BMW a ponúkol jej prácu pre kozmetickú firmu. Na hodine bola potom roztržitá a požiadala o to, aby z nej mohla odísť skôr.

Zatelefonovala domov, kde telefón zdvihla jej sestra. Tej povedala o pracovnej ponuke, ktorú na ulici dostala. Sestra jej odporučila, aby sa o tom porozprávala s rodičmi. Ešte pred tým, ako sa vybrala domov, hovorila Emanuela so svojimi priateľmi, keď s nimi čakala na autobus. Do toho však nenastúpila. Kamaráti ju videli, ako sa rozpráva so

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Seriály

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie