Denník N

Na čo je nám ďalšia plastová kartička za 20 miliónov? Zrušte to, žiadajú odborníci

Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aliancia Fair-play a Platforma slovensko.digital žiadajú, aby sa okamžite zastavilo verejné obstarávanie k elektronickým kartám pre zdravotné poistenie. Ministerstvo financií dalo najavo, že tiež nie je presvedčené o potrebe nových kariet.

Potrebujeme elektronické zdravotné karty za milióny eur? Aliancia Fair-play a Platforma slovensko.digital sú presvedčené, že nie, a preto vyzývajú, aby sa ich verejné obstarávanie zastavilo. Prečo to nemôže fungovať u nás, keď to ide v Estónsku, kde stačí jedna kartička na všetko? – pýtajú sa.

Štát sa totiž rozhodol, že nakúpi z eurofondov nové zdravotné kartičky za zhruba 20 miliónov eur, hoci už druhý rok fungujú elektronické občianske preukazy, ktoré by sa dali na to použiť.

Zdravotné karty obstaráva Národné centrum zdravotníckych informácií, teraz práve vyhodnocuje ponuky. Elektronické preukazy majú slúžiť na prihlásenie do takzvaného e-health systému. Terajšie preukazy poistencov by mali nahradiť od roku 2017, vydávať sa budú od polovice budúceho roku.

V ňom si poistenci môžu pozrieť záznamy vo svojich zdravotných kartách, lekári budú elektronicky predpisovať lieky a na ich výber má slúžiť práve táto kartička.

Video: Štát chce minúť desiatky miliónov eur na niečo, čo si už zaplatil
Autor: Martina Pažitková

Aké padajú argumenty

Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play novinárom ukazuje niekoľko dôkazov, ako sa pôvodne rátalo s tým, že na služby elektronického zdravotníctva postačí namiesto ďalšej kartičky práve elektronický občiansky. Tak napríklad ministerstvo vnútra podpísalo v roku 2010 zmluvu s HP na výrobu elektronických občianskych preukazov.

„V zmluve sa píše aj to, že občianske preukazy majú slúžiť v rámci celého e-governmentu a e-healthu. Ako je možné, keď už jeden občiansky preukaz máme za desiatky miliónov eur, že potrebujeme ďalšiu kartičku za milióny?“ pýta sa Wienk.

Ministerstvo vnútra sa netají tým, že elektronické občianske preukazy ako „autentifikačný prostriedok v prostredí e-governmentu“ boli pripravené aj pre elektronické služby zdravotníctva. „Ministerstvo vnútra však nerozhoduje o prístupe k službám elektronického zdravotníctva,“ uviedlo tlačové oddelenie.

Ministerstvo zdravotníctva argumentuje tým, že elektronický občiansky preukaz je pre ľudí od 15 do 60 rokov, kým elektronický zdravotný preukaz má byť pre všetkých občanov. Okrem toho zdravotné poisťovne majú vo svojej evidencii aj poistencov s inou štátnou príslušnosťou, ktorým sa elektronická občianka nemôže vydať.

„Elektronický zdravotný preukaz bude obsahovať aj európsky preukaz poistenca a zároveň slúži na preukázanie vzťahu poistenca ku konkrétnej poisťovni,“ pridáva ďalší argument ministerstvo.

„To chceme dôchodcov vylúčiť z e-governmentu?“ pýta sa šéf Websupportu a jeden zo signatárov výzvy slovensko.digital Michal Truban. „Mrzí nás najmä to, že je to úplne zbytočná vec. Máme kopec odborníkov na to, ako sa to dá technicky vyriešiť. Bol by som naozaj rád, keby sa tento projekt podarilo zastaviť,“ hovorí Truban. Pripomína Estónsko, ktoré používa práve elektronický občiansky preukaz na všetky služby štátu.

Ministerstvo má argument aj na estónsky príklad: „K poznámkam o estónskom riešení si dovolíme poznamenať, že porovnávame neporovnateľné, ide o dva úplne odlišné systémy. Napríklad  v Estónsku je v jednej zdravotnej poisťovni až 95 percent obyvateľstva.“

Príliš stručná štúdia

Odborníkov z Platformy slovensko.digital zaskočila aj nekvalita a stručnosť štúdie, ktorá rozhodla, že treba elektronické zdravotné preukazy. „Rozhodnutie urobiť druhú kartičku je zdôvodnené na troch stranách, ktoré vyzerajú naozaj tak, akoby ich robil nejaký maturant. Na takúto štúdiu by človek nezískal ani úver v banke. Sám investujem do viacerých startupov a na takúto štúdiu by som nezískal ani len 10-tisíc eur od žiadneho investora,“ hovorí Truban.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že potrebná projektová dokumentácia vrátane podrobných analýz je pred schválením. Dokumenty sa potom zverejnia. „Ministerstvo zároveň analyzuje v súčasnej dobe všetky možnosti, ako eliminovať dva preukazy s čipom,“ uviedlo ministerstvo.

Ministerstvo financií, ktoré je garantom informatizácie štátnej správy, hovorí, že malo zásadné pripomienky k predloženej štúdii uskutočniteľnosti, od ktorej závisí spustenie a financovanie tohto projektu. „Ministerstvo financií po rokovaniach s rezortom vnútra požiadalo predkladateľa – teda ministerstvo zdravotníctva, aby v spolupráci s rezortom vnútra prepracovalo štúdiu v zmysle zahrnutia alternatívy využitia komponentov už vybudovaných a dostupných v rámci projektu eID karty. Po prepracovaní a opätovnom predložení štúdie sa ministerstvo financií následne vyjadrí k navrhnutému novému riešeniu.“

Video: Ako veľmi sa kradne pri štátnych IT zákazkach? Neuveriteľne (Diskusia Denníka N)

Opakujú sa staré chyby

O elektronických zdravotných kartách sa debatuje aj na Platforme slovensko.digital. Ľudia z IT oblasti tam otvorene hovoria, že ani v novom programovom období sa nič nezmenilo a opakujú sa staré chyby, ktoré sa robili aj pri projektoch OPIS-u.

„To, aké projekty sa robia, je skoro tajné. Nevieme, ako vznikne myšlienka, že práve toto sa ide robiť. Štúdie, ktoré k tomu existujú, sú veľmi chabé,“ vymenúva Ľubor Illek, jeden zo signatárov výzvy slovensko.digital.

„Takýmto spôsob, keď si každé ministerstvo robí svoje projekty a opakuje, duplikuje projekty, ktoré sú už inde urobené, opäť premrháva veľkú časť peňazí a hlavne príležitostí,“ dodáva Truban.

Nezaplatí sa to „iba“ z eurofondov

„To je ilúzia, že je to celé z európskych peňazí. Pripravuje sa ďalšie obstarávanie na softvér a hardvér, ktorý s tým bude pracovať. Ďalšie obstarávanie je na čítačky. Okrem toho bude treba udržiavať pri živote tento systém, čo bude stáť odhadom 5,5 milióna eur ročne, ktoré budú platené zo zdravotného poistenia,“ hovorí Illek.

Ku každej karte treba si pamätať špeciálny PIN a špeciálny softvér. To sú ďalšie náklady pre používateľa.

Aliancia Fair-play a Platforma slovensko.digital sa okrem národného centra obrátia aj na ministerstvá zdravotníctva a financií. Chystajú aj podnet na Európsku komisiu a Najvyšší kontrolný úrad.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie