Denník N

Verte alebo nie, Putinovi nepriatelia sú najnovšie nacistickí satanisti

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Rusom povedali, že Ukrajinci sú pešiakmi Západu. Alebo skôr vôbec neexistujú. Prípadne sú to nacisti. A satanisti. Je to absurdné, ale mnohí tomu naozaj veria.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Ak ste Rus a obývate svet propagandy, ktorý vytvoril váš prezident Vladimir Putin, musí byť pre vás ťažké sledovať meniace sa dôvody, prečo vaša krajina musela zaútočiť na Ukrajinu s cieľom zničiť ju.

V jednom momente bolo Rusko prinútené k invázii, pretože inak by NATO obsadilo Ukrajinu. Potom muselo zaútočiť, pretože Ukrajina vôbec nie je krajinou, ale súčasťou Ruska, na čo Ukrajinci zabudli. V skutočnosti to bolo preto, lebo Ukrajinci vrátane svojho židovského prezidenta sú nacisti, no nie? V každom prípade sú to určite teroristi. No keď sa nad tým človek zamyslí, musí prísť na to, že Ukrajinci sú vlastne satanisti. Takže, aby bolo jasné, Rusko bojuje kvôli tomu, aby „zastavilo najvyššieho vládcu pekla, nech už používa akékoľvek meno – Satan, Lucifer alebo Iblis“.

Spomínal niekto Satana?

Väčšina ľudí mimo Ruska, ako aj mnoho ľudí v rámci Ruska nevie, či sa na tejto prehliadke absurdít smiať alebo plakať. Ale nakoniec, keď si uvedomíme, ako Kremeľ používa tieto absurdné obvinenia a zdôvodnenia, máme chuť vzlykať. Ako tvrdí historik Timothy Snyder, Putin po celý čas viedol nielen staromódnu koloniálnu vojnu, ale zamýšľal aj genocídu.

Pre spravodlivosť treba dodať, že v roku 2022 sa nestalo prvýkrát, keď nejaká krajina zmenila zdôvodnenia vojny, ktorú viedla. Len si spomeňte na meniaci sa americký zoznam dôvodov na útok na Irak v roku 2003, keď sa ukázalo, že sa pôvodný casus belli – údajné zbrane hromadného ničenia v rukách Saddáma Husajna – nepotvrdil. Lenže Putin hrá svoju vlastnú ligu.

Zamyslime sa napríklad nad jedným príbehom, ktorý mohol v istom bode a aspoň v očiach Rusov nadobudnúť zdanie hodnovernosti: tvrdenie, že Putin musel zaútočiť na Ukrajinu, aby zabránil rozširovaniu NATO. V skutočnosti však NATO už dávno pred vojnou prijatie Ukrajiny vylúčilo. A Ukrajina dokonca aj po Putinovej invázii sama sľúbila, že sa nebude uchádzať o členstvo. No túto ponuku Putin odmietol.

Ako bystrý Rus si však všimnete aj to, že sa k Aliancii práve pripájajú Fínsko a Švédsko, dve krajiny doteraz hrdé na svoju neutralitu. To je priama odpoveď na Putinovu agresiu. Takže Putin vlastne spôsobuje expanziu NATO. Aby toho zmätku nebolo málo, ruský prezident sa k rozširovaniu západného vojenského spojenectva stavia akosi ľahostajne, a to až tak, že umožňuje presun jednotiek od fínskych hraníc smerom k Ukrajine. Nič z toho nedáva zmysel. No vašou úlohou ako Rusa je nevšímať si to.

Funguje to a kremeľskí propagandisti idú ešte ďalej. Spomínal niekto Satana? Zdá sa, že čím je príbeh nelogickejší, bizarnejší a smiešnejší, tým nadšenejšie ho Putinov režim – a veľká časť Rusov – prijíma. Ako je to možné?

Keď proroctvo zlyhá

Odpoveď pravdepodobne leží v hĺbke ľudskej mysle, ako ju opísal Leon Festinger. Bol to americký psychológ, ktorý sa začal zaujímať o jeden kult, ku ktorému sa so svojimi spoluautormi pridal, pozoroval ho a neskôr analyzoval v prelomovej knihe Keď proroctvo zlyhá.

Na základe komunikácie medzi domácou paňou z predmestia, „pani Keechovou“ a mimozemšťanmi boli príslušníci kultu presvedčení, že svet sa skončí potopou biblických rozmerov 21. decembra 1954. Tiež verili, že niekoľko osvietených ľudí zachráni lietajúci tanier. Preto predali svoje majetky, dali výpoveď a čakali na splnenie proroctva – a na svoju apokalyptickú jazdu v UFO.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie