Denník N

Máte nápad ako zmeniť Bratislavu? Sem s ním

Aj návrh Zeleného starého mosta v Bratislave vznikol pôvodne ako súčasť prvých Mestských zásahov. Nechýbalo veľa a mohol byť skutočnosťou. Autori: FoRM Associates - Igor Marko, Petra Havelská.
Aj návrh Zeleného starého mosta v Bratislave vznikol pôvodne ako súčasť prvých Mestských zásahov. Nechýbalo veľa a mohol byť skutočnosťou. Autori: FoRM Associates – Igor Marko, Petra Havelská.

V Bratislave sa rozbiehajú druhé Mestské zásahy. S nápadmi, ako vylepšiť hlavné mesto, sú tentoraz vítaní nielen architekti.

Keď pred siedmimi rokmi spúšťali architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský projekt Mestské zásahy, znelo to trochu utopicky. Vyzvať odborníkov, aby investovali čas a energiu do projektov, ktoré si nikto neobjednal, bolo minimálne odvážne, ak nie úplne šialené.

Výsledok bol ešte o čosi neuveriteľnejší. Z Bratislavy sa nápad úspešne adaptoval v Brne, Prahe a potom aj v ďalších jedenástich mestách na Slovensku a v Česku. Zapojilo sa do neho 675 autorov s takmer ôsmimi stovkami projektov, ktorých ambíciou bolo urobiť z miest lepší priestor pre život.

Číslo zrealizovaných projektov nie je vysoké, no fakt je, že Zásahom sa aj bez väčšieho počtu realizácií podarilo upriamiť pozornosť na množstvo vecí, ktoré v mestách nefungujú tak, ako by mali, aby sa v nich ľudia cítili dobre. Rozprúdili verejnú diskusiu a ukázali, ako „málo“ niekedy stačí k tomu, aby sa zmenilo veľa – osloviť niekoho, kto konkrétnemu problému naozaj rozumie.

Teraz sa Mestské zásahy po siedmich rokoch vracajú tam, kde vznikli – do Bratislavy a vyzývajú nielen architektov, aby sme si skúsili vylepšiť hlavné mesto.

Mestské zásahy Bratislava 2008: Vallo Sadovsky Architects - Rozšírenie chodníka na Židovskej ulici.
Mestské zásahy Bratislava 2008: Vallo Sadovsky Architects – Rozšírenie chodníka na Židovskej ulici.
Mestské zásahy Bratislava 2008. Ilja Skoček, Rado Zelik - Drevený most.
Mestské zásahy Bratislava 2008. Ilja Skoček, Rado Zelik – Drevený most.
Mestské zásahy Bratislava, 2008. GutGut - Zelená línia.
Mestské zásahy Bratislava, 2008. GutGut – Zelená línia.

Ľudia mestu

„Prvé Mestské zásahy nám ukázali, že existuje množstvo ľudí, ktorí chcú pomôcť svojmu mestu a vedia, že niekde treba začať. Po skúsenostiach vieme, aká je realita, no stále veríme, že veci, ktoré nefungujú sa dajú zmeniť,“ hovorí Matúš Vallo.

Druhé bratislavské Zásahy sa od tých prvých v niečom zásadnom odlišujú. „V roku 2008 to bolo striktne o tom, ako by mohol vyzerať verejný priestor. Dnes sa pýtame, ako vylepšiť mesto nielen po vizuálnej či fyzickej stránke. Zaujímajú nás nápady odborníkov z rôznych oblastí – od právnikov až po ľudí, ktorí pracujú s bezdomovcami. Zaujímajú nás nápady tých, čo zbierajú smeti alebo dáta aj nápady módnych tvorcov. Prečo by napríklad uniformy mestských policajtov nemohli vyzerať inak a lepšie?“ hovorí Vallo.

Princíp Zásahov ostáva rovnaký. Zhromaždiť zaujímavé riešenia na existujúce problémy a ponúknuť ich mestu. „Stále je to o skúmaní vzťahu medzi mestom a jeho obyvateľmi – o tom, či je mesto ochotné akceptovať a spolupracovať s odborníkmi, ktorí prídu s dobre vypracovaným plánom.“

Mestské zásahy Nitra. Your design - Nový breh rieky Nitra.
Mestské zásahy Nitra. Your design – Nový breh rieky Nitra.
Medzimestské zásahy Košice/Prešov: Tomáš Labanc - Trh Lúka a park pri Námestí osloboditeľov.
Mestské zásahy Košice: Tomáš Laban – Trh Lúka a park pri Námestí osloboditeľov.

Už v apríli

Prihlásiť svoj nápad môžete do 15. marca na stránke mestskezasahy.sk, platí pritom pravidlo: ak prídete s dobrým nápadom prvý, ostatní majú smolu. „Aj mne už jeden človek vyfúkol nápad vymeniť zámkovú dlažbu na ostrovčeku na Dostojevského rade za stromy a rastliny. Je to jeden z tých malých zásahov, ktorý však dokáže úplne zmeniť pocit z celej ulice,“ hovorí Vallo. „Chceli by sme však, aby sa energia, ktorú nápadom venujú ľudia, čo sa zapoja, využila na čo najviac problémov a vecí, ktoré tu nefungujú.“

Verejnosť sa s vybranými Zásahmi zoznámi už v apríli, keď vyjde kniha z dielne štúdia Milk, ktorú bude sprevádzať aj výstava v bratislavskej Starej tržnici.

Čo príde potom a koľko zo Zásahov sa podarí tento raz zrealizovať, je v rukách možných investorov a najmä mesta. „Vidím to celkom pozitívne, s novým bratislavským primátorom Ivom Nesrovnalom sme sa spoznali pred piatimi rokmi práve kvôli Mestským zásahom,“ hovorí Vallo.

Mestské zásahy Trenčín: Tomáš Hanáček - Visuté záhrady nad Trenčínom.
Mestské zásahy Trenčín: Tomáš Hanáček – Visuté záhrady nad Trenčínom.
Mestské zásahy Trenčín: Lukáš Radošovský, Alžbeta Laurincová, Michaela Poľanská, Barbora Poľanská. Park - bezpečný bush.
Mestské zásahy Trenčín: Lukáš Radošovský, Alžbeta Laurincová, Michaela Poľanská, Barbora Poľanská. Park – bezpečný bush.

Niekde treba začať

Bratislava je podľa neho lepším miestom pre život ako pred prvými Mestskými zásahmi v roku 2008, no otázkou podľa Valla ostáva, do akej miery k tomu prispelo vedenie mesta.

„Situácia je iná v tom, že zaoberanie sa rôznymi problémami mesta je dnes pomerne v móde a mesto sa mení aj vďaka aktívnym občanom a odborníkom, ktorým záleží na tom, kde žijú. Ak sa pozriem späť, ťažko nájsť niečo, čo by výrazne zlepšilo samotné mesto. Kredit mu dávam za to, že v sebe našlo toľko sily, že občianskemu združeniu Aliancia Stará tržnica prenajalo Starú tržnicu. Vlani tam bolo sedemdesiat akcií a ukazuje sa, že to má zmysel. Ešte sme nevyhrali, ale máme pocit, že to funguje,“ dodáva Vallo.

Naopak, za najhoršie kroky mesta považuje „riešenie“ sporu o budovy PKO a stavbu Starého mosta, ktorej finálny návrh nebol definovaný architektom. Ale to sú len dva z množstva ďalších vecí, ktoré by v hlavnom meste potrebovali minimálne poopraviť. Ak máte dobrý nápad a viete, ako na to – prihláste sa.

http://vimeo.com/118172558

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mestské zásahy

Kultúra

Teraz najčítanejšie