Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Na čo sú v politike dobrí veľkí a silní chlapi? Odpoveď vie Ďuriš Nicholsonová

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

pred pár dňami sa skončil klimatický summit OSN v Egypte. Podobne ako na predchádzajúcich podobných stretnutiach politické elity niečo poriešili, ale stále je to málo na to, aby sa podarilo dosiahnuť záväzok neprekročiť globálne otepľovanie o viac ako 1,5 stupňa Celzia.

Ako si všimli viaceré svetové médiá, v delegáciách a vyjednávacích tímov zúčastnených krajín bolo opäť badateľné nízke zastúpenie žien, hoci existuje zhoda na tom, že práve ony si odnášajú dôsledky klimatickej krízy silnejšie ako muži.

BBC vypočítala, že tento rok bolo v národných tímoch v priemere len 34 percent žien, čo je jedno z najnižších zastúpení v histórii klimatických summitov vôbec. Nepodarilo sa splniť ani míľnik, ktorý si svetoví lídri a svetové líderky zvolili, a to 40-percentné zastúpenie žien.

Extrémne suchá, prívalové dažde, odlesňovanie, znečistené ovzdušie a z toho vyplývajúce pohyby obyvateľstva, lokálne vojny o zdroje, ťažšie zháňanie obživy, odchody mužov od rodín z vidieka za prácou v meste – to všetko dopadá hlavne na ženy a deti v rozvojových krajinách.

Bohaté krajiny síce schválili pomoc pre chudobnejšie štáty trpiace klimatickými zmenami, ale šanca, že sa peniaze a iná podpora dostanú k tým najpotrebnejším, je mizivá.

Hoci je zrejmé, kto dopláca na najväčšie nespravodlivosti tohto sveta, stále sa nájdu prominentní privilegovaní muži, ktorí predstierajú, že oni sa vedia empaticky vcítiť do diskriminovaných.

Takým je napríklad prezident FIFA Gianni Infantino, o ktorom píšem nižšie. V tomto diele tiež nájdete časť o hľadaní alfasamcov v slovenskej politike, o konci súťaže kráľovnej krásy v Izraeli či o tom, že latinskoamerická televízna tvorba už dávno nie je len o pripečených telenovelách.


 Téma týždňa: Hľadá sa alfasamec. Zn.: Nemáme predsedu 

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová oznámila, že zvažuje založenie novej politickej strany a už sa dlhšie stretáva s viacerými ľuďmi. Zdá sa, že sa k nej už pridal aj Jozef Mihál, ktorý odišiel z SaS.

Definitívne sa však chce rozhodnúť až po tom, čo si svoje (nemalé) ambície otestuje v prieskume.

Ďuriš Nicholsonová pri opisovaní svojich plánov spomenula aj to, že jej potenciálny subjekt nemá lídra

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Pod slnkom Jany Shemesh

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie