Denník N

Bieloruský denník: Uskutoční Bielorusko mobilizáciu podľa vzoru Ruska alebo nie?!

Ilustračné foto – Pixabay/Amber Clay
Ilustračné foto – Pixabay/Amber Clay

Znepokojujúcich správ je veľa.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Popri správach o ďalších zadržaniach a zlom zaobchádzaní zo strany bezpečnostných zložiek pribúdajú aj dôkazy o pripravovanej mobilizácii v Bielorusku. Je dosť možné, že tieto udalosti spolu súvisia: Lukašenkov režim už v minulosti zintenzívnil „čistky“ pred prípadnými preň nebezpečnými udalosťami.

A miera represií, ktoré som podrobne opísal v predchádzajúcom článku, sa nielenže neznižuje, ale naopak, zvyšuje. Stovky ľudí mesačne, brutálne zadržania v plnom výstroji a so zbraňami (aj keď zatýkajú niekoho, kto sa previnil zdieľaním správy z „extrémistického média“) – bezpečnostné zložky robia všetko pre to, aby sa v krajine udržal strach a teror.

Zároveň sa v Bielorusku deje nasledovné: do konca roka chcú preveriť všetkých odvedencov v krajine, na internetovej stránke štátneho obstarávania možno nájsť objednávky na tisíce tlačív na povolanie mužov do armády a v médiách sa objavuje čoraz viac anonymných správ potvrdzujúcich mobilizáciu.

Svedectvá očitých svedkov

Novinári z bieloruských médií Zerkalo a Flagštok (Žerď) sa porozprávali s niekoľkými ľuďmi, ktorí sa prednedávnom vrátili z vojenského výcvikového tábora. O čom rozprávajú? Zhrnieme to takto:

Práve teraz sa v Bielorusku koná výcvikový tábor, kde sa v prípade potreby pripravujú na mobilizáciu. Z rovnakého dôvodu sa v krajine na zimu plánujú masové cvičenia. Jeden z účastníkov rozhovoru to nazval doslova mobilizačným cvičením. Ďalší respondent spresnil, že na hraniciach s Ukrajinou sa uskutočnia veľké cvičenia.

Hneď na úvod treba zdôrazniť, že ľudia, s ktorými novinári hovorili, nezodpovedajú za organizovanie mobilizácií ani výcvikových táborov. Rozprávajú o tom, čo sami počuli od dôstojníkov a iných príslušníkov armády.

Preverovanie osôb 

Samotné ministerstvo obrany Bieloruska informovalo o plánoch do konca roka skontrolovať všetky osoby podliehajúce vojenskej službe: „Od polovice novembra do konca tohto roka sa budú vo vojenskom registri kontrolovať záznamy všetkých osôb podliehajúcich vojenskej službe, bez akejkoľvek výnimky. V súvislosti s tým sa v novembri na uvedených aktivitách zúčastní značné množstvo občanov.“ Údajne je to Lukašenkov rozkaz.

V komentároch k možnej mobilizácii a podozrivej kontrole však všetci zástupcovia úradu tvrdia, že ide o štandardný postup. Podľa nich sa takáto kontrola plánovala už dávno a nie je na nej nič mimoriadneho. A všetky internetové správy o mobilizácii sú vraj falošné a pokusom o zhoršenie situácie. Na jednej strane, samozrejme, stále neprebieha otvorená mobilizácia. Na druhej strane nie sú na pozadí vojny Ruska proti Ukrajine takéto kroky a slová dôveryhodné. Najmä vzhľadom na skúsenosti z roku 2020 v Bielorusku.

Obstarávanie formulárov 

Načo sú potrebné povolávacie formuláre a mobilizačné rozkazy, ak sa v krátkom čase nechystáte povolať do armády množstvo ľudí? Hádanka od bieloruského ministerstva obrany.

Faktom je, že ešte v októbri Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny informoval, že podľa jeho zdrojov bol len v Brestskej oblasti Bieloruska vypísaný tender na 50 000 mobilizačných príkazov. Neskôr novinári Zerkala našli tendre na vyše 300-tisíc formulárov, ktoré podľa opisu nejako súviseli s mobilizáciou.

Novinári Euroradia zároveň zistili, že takéto nákupy sa uskutočnili aj v predchádzajúcich rokoch. Podarilo sa im nájsť údaje za roky 2021 a 2019.

Neskôr samotné ministerstvo obrany uviedlo, že ide o štandardný postup: „V tomto prípade hovoríme o tlačivách, ktorými sú osoby povinné vojenskou službou predvolávané na spresnenie svojich evidenčných údajov, na oznámenie o zhromaždení a na povolanie na povinnú vojenskú službu. V roku 2021 sa plánovalo zakúpiť vyše milióna kusov rôznych typov tlačív a tlačiarenských výrobkov. Žiadne iné interpretácie ani špekulácie v tejto veci nie sú možné.“

Čo uvádzajú moje zdroje

Moje zdroje – ide o niekoľko vzájomne nespojených mužov v brannom veku, ktorí žijú v Minsku a iných mestách v Bielorusku – vo všeobecnosti potvrdzujú slová z tlačových zdrojov. Tlmočia slová vojenských náborárov, že krajina chce do konca roka preveriť všetkých odvedencov: to znamená, že sa s nimi chce takou či onakou formou skontaktovať.

Aj moje zdroje v rozhovoroch naznačujú, že takáto kontrola je prípravou na mobilizáciu v Bielorusku koncom zimy alebo začiatkom jari už v roku 2023.

Detail, ktorý som v médiách nezaznamenal: bolo mi povedané, že kvôli záležitostiam vojenského komisariátu navštevujú mužov na ich pracoviskách príslušníci GUBOP-u, zrejme hlavného represívneho orgánu Lukašenkovho režimu. Tí sú zároveň aj hlavnými spoluúčastníkmi represií, ktoré neprestávajú už vyše dvoch rokov. Práve oni bijú ľudí pri zadržaní a mučia ich počas výsluchov. Práve po stretnutiach s týmito príslušníkmi GUBOP-u sa zadržaní, podľa slov ich spoluväzňov, vracajú „celí modrí“.

Áno, stále nie je jasné, či sa Lukašenko rozhodne mobilizovať a zapojiť do vojny na strane Ruska. Avšak prípravy už prebiehajú.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie