Denník N

Hladomor v roku 1921 zabil milióny Rusov, krajine pomáhali Američania. Rusko teraz zakázalo dokument o ňom

Hladní ľudia v Berďansku. Zdroj - ICRC
Hladní ľudia v Berďansku. Zdroj – ICRC

Humanitárnu pomoc hladujúcej krajine posielalo aj Československo.

Na úvod správa z tlače. Ruské ministerstvo kultúry minulý týždeň oznámilo, že zrušilo povolenie na premietanie dokumentu Golod (Hladomor) v ruských kinách. Dôvodom je vraj to, že dostali veľa sťažností od ľudí, ktorí hovoria o šokujúcom a provokatívnom obsahu.

Tento dokument zobrazuje hladomor v sovietskom Rusku v rokoch 1921 až 1923. Na Slovensku sa o ňom veľa nevie, no zomrelo v ňom podobne veľa ľudí ako počas hladomoru na Ukrajine v rokoch 1932 až 1933. Presné číslo obetí nikto nepozná, odhady sa však pohybujú okolo 5 miliónov.

V Rusku ľudia od hladu zomierali aj v roku 1891, no hladomor v roku 1921 bol iný z viacerých dôvodov. Jednak počet obetí bol desaťnásobne vyšší. Do veľkej miery zaň mohla politika komunistov na čele s Leninom, ktorí sa práve dostali k moci.

A do krajiny dva roky prúdila obrovská humanitárna pomoc zo zahraničia, najmä zo Spojených štátov amerických, ale k najaktívnejším štátom patrilo aj Československo. V istom momente USA denne kŕmilo 10 miliónov Rusov.

Všetko toto zobrazuje dokument, na ktorom sa podieľal aj novinár Maxim Kurnikov. Ide o žurnalistu, ktorý zo zakázaného rádia Echo Moskvy emigroval do Nemecka a momentálne riadi ruské kanály Bildu. Natočiť dokument o tomto hladomore bolo práve jeho nápadom.

Denník N dokument videl. Obsahuje pár drsných záberov vyhladovaných ľudí či kanibalizmu, no inak na ňom nie je nič poburujúce.

„Zákaz nášho filmu zo strany ruských úradov je absolútne nelegálny. Je to cenzúra. Film bol určený pre kiná, je škoda, že to ľudia v Rusku neuvidia na širokom plátne. Ale určite ho zverejníme a bude sa dať pozerať bezplatne,“ odpísal Kurnikov pre N.

Podľa neho sa dnešná ruská propaganda snaží vytvoriť obraz Ruska, ktoré bolo vždy silnou krajinou. „Obdobie, keď Rusko potrebovalo pomoc, a fakt, že celý svet nás prišiel zachrániť, si nechcú pamätať. Chcú ukázať, že USA a Európa nás vždy chceli zničiť. Film ukazuje presný opak,“ vysvetľuje Kurnikov, prečo podľa neho úrady zakázali dokument.

Čo sa teda dialo počas hladomoru, na ktorý súčasný ruský režim nechce spomínať? K téme sme oslovili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie