Denník N

V novinách písali, že zomrel po ťažkom úraze. Dnes je košickým mestským poslancom

Tomáš Vasok v kancelárii svojej firmy na Jarmočnej ulici v Košiciach. Foto N - Dušan Karolyi
Tomáš Vasok v kancelárii svojej firmy na Jarmočnej ulici v Košiciach. Foto N – Dušan Karolyi

Medzi 41 poslancami košického mestského zastupiteľstva po októbrových komunálnych voľbách svieti aj meno Tomáš Vasok. Bolo to prekvapenie preňho, ale tiež pre mnohých oveľa známejších a skúsenejších kandidátov, ktorým voliči nedali dostatok hlasov.

Na Tomášovi Vasokovi sú pozoruhodné dve veci, hoci tie nevysvetľujú jeho úspech vo voľbách. Po prvé: po ťažkom pracovnom úraze pred štyrmi rokmi prišiel o ľavú ruku, a keby bol v tom čase pri vedomí, tak by si o sebe prečítal, že už nie je medzi živými. A po druhé: napriek svojmu veku (32) je invalidným dôchodcom, ktorý však rozbehol vlastné podnikanie a dáva prácu aj ďalším ľuďom.

Vymazané spomienky

Od roku 2008 Vasok pracoval v U. S. Steele ako manipulant pri obsluhe vysokonapäťových rozvodní. Ide o zaisťovacie práce, ktoré umožňujú bezpečnú opravu, údržbu či odbornú technickú prehliadku týchto rozvodní.

Tieto práce mal robiť aj 18. septembra 2018, keď s kolegom nastúpili na nočnú. „Mne sa akoby vymazali spomienky. Aj na samotný úraz, aj na to, čo mu predchádzalo. Z vyšetrovania však vyplynulo, že som sa príliš priblížil k živej časti zariadenia v rozvodni vysokého napätia a zasiahol ma elektrický prúd,“ hovorí Tomáš Vasok o dni, ktorý mu zmenil život, pokojne ako o úplne bežnej téme.

Nie sú to preňho ťaživé spomienky, ku ktorým by sa nerád vracal. Miestami sa v nich prehrabáva aj s humorom. Bez omáčok, ktoré by mohli vyzerať ako poľahčujúce okolnosti, priznáva, že urobil chybu – porušil podmienky BOZP (bezpečnosť a ochrana pri práci).

Za svoj život vďačí kolegovi Miroslavovi Gašparovi. Ani on celkom nedodržal bezpečnostné podmienky. „Nebol priamo pri tom, keď ma zasiahol elektrický prúd. Prišiel o chvíľu neskôr, možno o minútu, vtedy už som doslova horel zaživa. Rýchlo ma chytil za pravú ruku a vyrval z takzvanej kobky. Prúd ešte so mnou triasol,“ popisuje Vasok, čo sa dodatočne dozvedel od kolegu, ktorý ho dal do stabilizovanej polohy a volal záchranku.

Hrozilo, že prúd zasiahne aj jeho. Správne by mal utekať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie