Denník N

Ekologička Katka Vajliková: Namiesto lásky k prírode deti učíme báť sa blata a dažďa

Katka Vajliková. Foto - archív K. V.
Katka Vajliková. Foto – archív K. V.

Dieťa, ktoré bez váhania neskočí do tej najšpinavšej kaluže a nepohladká aj neznámeho psa, by sme kedysi hľadali márne. „Dnes sa bežne stretávam aj s päť- a šesťročnými škôlkarmi, ktorí sa odmietajú dotknúť blata. Boja sa, že sa zašpinia. Keď im na to poviem, že sa predsa stačí po hre od špiny umyť, mnohé sú prekvapené, aké jednoduché riešenie tento problém má,“ hovorí vedúca Strediska environmentálnej výchovy Dropie Katka Vajliková.

Láske k rastlinám a zvieratám sa deti podľa nej nemusia učiť – je pre ne prirodzená. Úzkostlivou výchovou a prílišnou potrebou chrániť ich pred každou nepohodou z nich napriek tomu dnes vychovávame generáciu odtrhnutú od prírody.

„Výchova dieťaťa a ekológia spolu súvisia. Vďaka ekológii sa dieťa učí vnímať súvislosti medzi svojím správaním a fungovaním okolitého sveta. Učí sa aj prispôsobovať. A to je základný faktor prežitia,“ vysvetľuje ekologička.

S Katkou Vajlikovou v rozhovore hovoríme aj o tom:

  • aké dôležité sú pre deti zážitky v prírode,
  • prečo by mali mať deti čas na nudu vonku,
  • čo je to greenwashing,
  • prečo najmenším neklamať o ježkoch a jabĺčkach,
  • ako deti naučiť, že krása ovocia a zeleniny nie je nevyhnutne znakom ich kvality.

Od novembra do apríla je Stredisko environmentálnej výchovy Dropie pre návštevníkov zatvorené. Nie je v týchto mesiacoch v prírode čo pozorovať?

Pre nás zamestnancov ide skôr o technickú prestávku, počas ktorej bilancujeme a plánujeme nové projekty a aktivity. Samozrejme, že v prírode je čo pozorovať aj v zime. Na základe individuálneho dohovoru sme pripravení pre návštevníkov otvoriť areál aj počas týchto mesiacov. Platí, že neexistuje zlé počasie, len zle oblečený človek. No väčšina ľudí je počas zimy radšej doma v teple, ako by išli do prírody.

Nechce sa im von do zimy?

Nechce sa im. No je dobré, že čoraz viac škôl a škôlok, ktoré k nám chodia na naplánované exkurzie, už výlet nerušia, keď hrozí nepriaznivé počasie. Najmä pre deti je veľmi dôležité skúsiť si aj trochu nepohody. Čo padne zmoknutému, vyfúkanému a trochu uzimenému človeku lepšie ako šálka čaju v teple? To sú zážitky, ktoré sa rátajú. Nikdy nezabudnem na radosť päťročného chlapčeka z materskej školy z neďalekého mesta, že u nás po prvý raz zmokol.

Čo ho na tom tak potešilo?

Dovtedy si myslel, že zmoknúť je čosi hrozné, čo sa deťom nemá stávať. Z faktu, že mohol zmoknúť, bol taký prekvapený a šťastný, že objímal pani učiteľky. Nemali sme už preň suché oblečenie na prezlečenie, no on napriek upozorneniam behal po daždi, až kým nezmokol do nitky – aj keď bolo vonku pomerne chladno. Dodatočne som si potom overovala, či neprechladol. Všetko dobre dopadlo, neochorel.

Chránia dnešní rodičia svoje deti pred dažďom či zimou väčšmi ako predošlé generácie?

Určite. Na jednej strane je to pochopiteľné. Žijeme hektickým spôsobom života. Každá choroba dieťaťa rodičom znemožňuje ísť do práce. Preto im dávajú vitamíny a obávajú sa, aby vonku náhodou neochoreli. Ale nemôžeme dovoliť, aby náš strach dusil naše dieťa. Nesmieme ho zatvoriť do sklenej nádoby. Rodičia sa pri pobytoch vonku boja nielen toho, že dieťa prechladne. Obávajú sa aj, že ho niečo uštipne alebo že dostane alergickú reakciu. Dnes mnoho detí trpí rôznymi alergiami. Tie sú dôsledkom znižujúcej sa kvality životného prostredia. Zároveň ubúda prírody i hmyzu. Oproti minulosti je menšia pravdepodobnosť, že dieťa v mestskom prostredí uštipne včela alebo osa. Čím neskôr sa dieťa s týmto alergénom alebo jedom stretne, o to môže byť reakcia organizmu prudšia. Ak viem, že má moje dieťa nejakú alergiu a nejde o veľmi vážnu formu ochorenia, pribalím mu na pobyt v prírode potrebné lieky. Alergia by nemala byť dôvodom, aby sme dieťa vôbec nevystavovali prírode a žiadnemu možnému riziku.

Prečo by sme nemali deti chrániť pred každou nepohodou v prírode?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie