Denník N

„O 7.48 čakajte na pokyny.“ V Berlíne sme sledovali, ako sa Letzte Generation prilepila na cestu

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Hovorili sme s členmi ekologickej iniciatívy, ktorá na seba strháva pozornosť blokádami ciest a oblievaním umeleckých predmetov. Ich stratégia upozorniť takto na vážnosť klimatickej krízy v sebe nesie riziko, že sa verejnosti sprotivia aj umiernení aktivisti a vedci.

„Túto lokalitu si nechaj pre seba a v žiadnom prípade ju nikde nezdieľaj.“ Správa cez aplikáciu Signal mi prichádza neskoro večer uprostred týždňa, je k nej pripojený aj link na Google mapy – kaviareň Einstein na berlínskej hlavnej stanici. Pod tým je pripojená časová známka – 7.48 ráno. Čas, keď mám byť na mieste a čakať na ďalšie pokyny.

„Musíme prijať takéto bezpečnostné opatrenia, inak naše akcie s najväčšou pravdepodobnosťou zlyhajú. Polícia vie, že prídeme, a bude sa, samozrejme, snažiť zabrániť im,“ vysvetľuje osoba podpísaná ako Elsa (jej meno sme v texte zmenili – pozn. red.). „Ak sa ťa niekto opýta, prečo si tam, o našom konaní nebudeš vedieť nič.“

Čo presne sa na „akcii“ udeje, sa v správe nepíše. Musí to však byť niečo neprehliadnuteľné, lebo presne o to ide na protestoch, ktoré organizuje klimatické hnutie s názvom Posledná generácia, po nemecky Letzte Generation.

V posledných týždňoch sa im to podarilo viackrát. Keď napríklad obliali vzácny obraz Clauda Moneta zemiakovou kašou v postupimskej galérii, prilepili sa o expozíciu dinosaura v berlínskom múzeu alebo spustili požiarny poplach v budove nemeckého spolkového parlamentu.

Protest Letzte Generation v postupimskej galérii

Foto – AP/TASR

No žiadna z ich akcií nevyvolala v Nemecku taký rozruch ako blokáda obchvatu hlavného mesta, ktorá zdržala aj sanitku na ceste za zrazenou cyklistkou. Tá na následky nehody neskôr v nemocnici zomrela. Zasahujúci lekár po jej smrti zverejnil správu, podľa ktorej nemala blokáda na jej stav žiadny vplyv, no bolo už neskoro. Imidž necitlivých aktivistov „radikálov“ sa už stihol vpečatiť do hláv mnohých Nemcov a dostal sa aj do zahraničných médií.

„Možno existuje iný spôsob, ako bojovať za záchranu planéty bez toho, aby pritom museli byť ohrozené životy iných ľudí,“ povedala niekoľko dní po incidente magazínu Der Spiegel sestra zrazenej cyklistky.

Posledná generácia svoje akcie, naopak, ešte zintenzívňuje. „Je to len začiatok!“ avizuje. Do Berlína som sa vybral preto, aby som zistil, či sú reči o „klimaradikáloch“ opodstatnené, ako ich akcie prebiehajú a prečo sú aktivisti presvedčení, že takýto kontroverzný spôsob je tá správna cesta, ako pomôcť planéte.

Nech vás pritom nemýli miesto ani krajina. Posledná generácia je aktívna v desiatke štátov a nové pobočky podľa predstaviteľov organizácie vznikajú rýchlejšie než kedykoľvek predtým.

„Haló, tu je Lilly“

Dohodnúť sa s Poslednou generáciou na rozhovore a na tom, že mi prezradia, kedy a kde sa bude konať ich akcia,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Svet

Teraz najčítanejšie