Denník N

Vývoj bojov (270. deň): Pri Chersone sa Izium nezopakoval, Rusom sa podarilo zachrániť svoju armádu

Zničený ruský tank na letisku Černobajivka pri Chersone. Foto - ukrajinská armáda
Zničený ruský tank na letisku Černobajivka pri Chersone. Foto – ukrajinská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Kremeľ môže byť so Surovikinom spokojný.
  • Černobajivka vydala svoje tajomstvá.
  • Kto je Rybar, ruskí novinári zistili jeho identitu.
  • Pri Bachmute sa Rusi stále tlačia.
  • Mapa dňa – Svatove a okolie.
  • Videá dňa – Černobajivka; bombardovanie Berestova pri Svatove; ako vyzerá ukrajinský bunker a ako ruský tábor pre mobilizovaných; z Volgogradu bol znova Stalingrad; ruská propaganda znova vytiahla Armatu.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 20. novembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Kremeľ môže byť so Surovikinom spokojný. Víťazstvo ukrajinskej armády pri Chersone je nesporné, veľké a strategicky veľmi významné. Z dostupných štatistík sa postupne dá vytvoriť základný obraz o udalostiach, ktoré predchádzali ruskému stiahnutiu na východný breh Dnipra.

Od oslobodenia Chersonu už uplynulo dosť času, aby sa dalo odhadnúť, že generál Sergej Surovikin mimoriadne ťažkú úlohu zachrániť desaťtisíce svojich vojakov na západnom brehu a ich techniku zvládol.

Kým sa pozrieme na presné čísla, dostane prednosť upozornenie na možné obmedzenia tejto úvahy a z nich vyplývajúce nepresnosti.

Ukrajinská armáda počas udalostí pri Chersone zverejňovala výrazne vyššie denné ruské straty, než o akých bude reč ďalej. Obe bojujúce strany tradične straty nepriateľa preháňajú, ich údaje sa nedajú overiť, ale možno sa časom ukáže, že pravdu mali Ukrajinci a nie nezávislí analytici. Limitujúcim faktorom je aj fakt, že viziuálne dôkazy o zničenej a ukoristenej ruskej technike z Chersonskej oblasti prichádzajú iba postupne a určite ešte nejaké pribudnú.

Napriek tomu je už k dispozícii dosť údajov, aby sa dalo konštatovať, že tentoraz sú ruské straty oveľa menšie, hoci do bezpečia utekala väčšia armáda s väčším počtom techniky.

Na porovnanie poslúžia dáta projektu Oryx, o ktoré sa táto rubrika opiera od začiatku invázie. Autori (je medzi nimi Čech) každý deň analyzujú fotografie a videá z bojiska, z ktorých získavajú údaje o počtoch stratenej techniky. Ich dôveryhodnosť zvyšuje, že často spätne svoje výpočty opravujú, keď sa napríklad stane, že dvakrát započítajú do strát ten istý tank, ale zachytený z rôznych uhlov a podobne.

Teraz k presným číslam. Najskôr Izium. Ukrajinská armáda vstúpila do Iziumu v sobotu 11. septembra. Počas rovnakého víkendu z celej oblasti v chvate utekali ruské jednotky, ktoré ukrajinský útok zastihol úplne nepripravené. V tento deň bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie