Denník N

Potratili alebo nemôžu otehotnieť. A každú chvíľu dostávajú otázky, kedy bude dieťa

Ilustračné foto – Unsplash/Niki Sanders
Ilustračné foto – Unsplash/Niki Sanders

Pokiaľ aj vaši známi považujú otázky o deťoch za prirodzenú súčasť „small talku“, môžete im ukázať tento článok.

Nikoleta stretla niekoľko rokov po škole bývalého telocvikára. Hoci mu nedala najavo, že by sa chcela rozprávať o súkromných veciach, iniciatívne jej naznačoval, že v 27 rokoch má vraj už najvyšší čas otehotnieť.

„Hovoril tie známe frázy o tom, ako ženy dnes túžia po kariére a nemyslia na rodinu,“ rozpráva.

Učiteľ netušil, že Nikoleta už o dve deti prišla v neskorom štádiu tehotenstva a tretie pochovala po predčasnom pôrode. Nahnevaná mu to povedala.

„Veľmi rýchlo stíchol. Dúfam, že už žiadnej žene nebude nič podobné naznačovať ani sa vŕtať v jej osobných veciach,“ dodáva Nikoleta.

Bolestivé príbehy

Tento článok je o ľuďoch, ktorí sú zvyknutí pýtať sa svojich známych, kolegov či príbuzných, ako to majú s deťmi. Môže to byť pre nich prirodzená súčasť „small talku“ alebo dokonca aj dobre myslená rada, aby druhá strana neodkladala založenie rodiny.

Nemusia si však uvedomovať, že takéto otázky či rady, zvlášť ak sú nevyžiadané, môžu pôsobiť nepríjemne až bolestivo.

O tejto téme sme sa rozprávali s viac než desiatimi ženami aj s niekoľkými mužmi. Opakoval sa príbeh, ako žena nechcene potratila alebo ako pár nemôže počať dieťa prirodzeným spôsobom. Do toho musí pravidelne odpovedať na otázky, kedy bude potomok.

„Asi štrnásť dní po spontánnom potrate sa ma kamarát spýtal, či kariéra alebo dieťa. Musím povedať, že to naozaj zabolelo,“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie