Denník N

Riaditeľka Filmového festivalu inakosti: Slovensko vraj nie je pripravené na dúhovú rodinu v televízii

Zita Hosszúová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zita Hosszúová. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Dívame sa na filmy pre poznanie, že nie sme sami,“ opakuje pred každým ročníkom Filmového festivalu inakosti jeho riaditeľka a zároveň vedúca Kina Lumière Zita Hosszúová.

Festival sa mal pôvodne konať už v polovici októbra, no pre požiar na digitalizačnom pracovisku v spomínanom kine ho desaťčlenný organizačný tím presunul na nový termín a do nových priestorov.

Napokon si 27 celovečerných a 24 krátkych queer filmov môžeme pozrieť od stredy 23. do utorka 29. novembra v bratislavskom kine Mladosť na Hviezdoslavovom námestí a v kinosále Filmovej a televíznej fakulty VŠMU na Svoradovej ulici. V decembri sa niekoľko filmov z programu bude premietať aj v ďalších piatich slovenských mestách.

Šestnásty ročník podujatia sa stal súčasťou festivalu Slovenská Tepláreň a je venovaný spomienke na Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha.

V rozhovore so Zitou Hosszúovou sa dočítate:

  • kedy by sa malo Kino Lumière znovu otvoriť,
  • ako ovplyvnil teroristický útok na Zámockej prípravu festivalu,
  • čím je táto filmová prehliadka unikátna,
  • ako sa žije dúhovým párom na Slovensku,
  • prečo je dôležité, aby sa queer postavy dostali na televízne obrazovky.

Ste vedúca Kina Lumière, nachádzate sa v ňom aj teraz počas nášho rozhovoru. V akom je stave po septembrovom požiari? Už sa začala rekonštrukcia?

Momentálne sa ešte realizujú sanačné práce, s ktorými súvisia isté stavebné zásahy, ako napríklad odhaľovanie stropov a obkladov stien v kinosálach. Síce nehorelo priamo v kine, ale popol, sadze a dym prenikajú pri požiari úplne všade. Preto sa pri sanácii potrebujeme v mnohých miestnostiach dostať až k ich konštrukciám. Po dokončení týchto prác by sa malo prejsť k rekonštrukcii.

Požiar vznikol konkrétne v miestnosti digitalizačného pracoviska Slovenského filmového ústavu. Už viete, čo presne ho spôsobilo a aké sú straty?

Pokiaľ viem, zatiaľ sa ešte skúmanie celej požiarnej udalosti úplne neuzavrelo. Išlo o technickú poruchu, ale na špecifikáciu, ako k nej došlo, stále čakáme.

Čo sa týka vyčíslenia škôd, respektíve strát, viem sa vyjadriť ku Kinu Lumière. Ako som spomínala, je potrebná sanácia celého priestoru aj projekčných technológií. Nemalú stratu nám spôsobuje výpadok tržieb, keďže jeseň patrí z hľadiska diváckej návštevnosti k našim najsilnejším obdobiam roka. Presné čísla momentálne neviem uviesť.

Kedy by sa Kino Lumière mohlo znova otvoriť?

Optimistický plán je, že v máji 2023.

Zita Hosszúová. Foto – Miro Nôta

Filmový festival inakosti sa mal pôvodne konať v októbri, no práve pre požiar bude teraz od 23. do 29. novembra. Ako ovplyvnil teroristický útok na Zámockej jeho program?

Festival sme hneď zapojili do projektu Slovenská Tepláreň, pretože si túto iniciatívu veľmi vážime. Vyjadruje solidaritu zo strany väčšinovej spoločnosti a zároveň vytvára občiansky tlak na politikov, aby začali konať a zlepšili postavenie LGBTI+ osôb na Slovensku konkrétnymi opatreniami.

V čase požiaru, teda 20. septembra, sme už mali filmový program viac-menej uzavretý a chystali sme sa spustiť hlavnú promo kampaň a predaj vstupeniek.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

LGBTI+

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie