Denník N

Hudobná rekordérka Taylor Swift odkrýva tvár verejnej mizogýnie. Nielen tej mužskej

Taylor Swift. Foto - TASR/AP
Taylor Swift. Foto – TASR/AP

Je majsterkou zapuzdrenia okamihov, emócií a vzťahov do párminútových kapsúl. Prostredníctvom jej tvorby môžeme ľahko vstúpiť do sveta milostných trojuholníkov, zrady, bolesti, pomsty, ale aj sebapoznania, rozvoja a šťastia. Je to jeden z dôvodov, prečo ju taká veľká časť verejnosti práve nemusí?

Američanka Taylor Swift vstúpila na hudobnú scénu, keď mala šestnásť. Počas nasledujúcich šestnástich rokov predala viac než dvesto miliónov nahrávok a so svojím desiatym albumom Midnights, ktorý vyšiel 21. októbra, prekonáva desiatky svetových rekordov.

Stala sa prvou umelkyňou v histórii, ktorej sa podarilo obsadiť všetkých prvých desať priečok svetovo uznávanej hitparády Billboard 100. Album Midnights sa týždeň od vydania stal najlepšie predávaným albumom posledných siedmich rokov. Na nedávnom udeľovaní cien American Music Awards opäť získala cenu pre umelca roka. Uspela vo všetkých šiestich kategóriách, v ktorých bola nominovaná. Po ceremoniáli už má 40 ocenení, čo je vôbec najviac zo všetkých umelcov.

A prvenstvo má aj v tom, že počas prvého týždňa od vydania nahrávky predala viac než milión kópií už pri piatich svojich albumoch. Midnights je zároveň najprehrávanejšou doskou počas jedného dňa na streamovacej platforme Spotify a je tiež najpredávanejším vinylom tohto roku.

Výpočet jednotlivých pokorených rekordov by sám o sebe bol ďalším rekordom. Skôr než so svojimi umeleckými úspechmi je však speváčka veľkou časťou verejnosti spájaná so svojou milostnou minulosťou. Rozpadnuté vzťahy s mužmi sú jednou z jej hlavných inšpirácií. Častejšie sú tým pohoršené ženy než muži.

Dvojaký meter spoločnosti

Nenávisť zaváňajúca závisťou nie je smerom k celebritám ničím netradičným. Na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie