Denník N

300 slov z MS: Pre západné médiá sú hrdinovia. Iránci nie sú hlasom politikov, ale slobody

Brankár Alireza Beiranvand po zrážke so spoluhráčom. Foto - TASR/AP
Brankár Alireza Beiranvand po zrážke so spoluhráčom. Foto – TASR/AP

Rýchly prehľad diania, aby ste vedeli, o čom všetci rozprávajú.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text vychádza po každom dni MS vo futbale, môžete si ho dať posielať na e-mail a každý deň okolo poludnia vypočuť aj ako podcast.

Iránsky brankár Alireza Beiranvand si naďalej žije svoj sen. Keď bol malý, jeho otec mu futbal zakázal, lebo tento šport neznášal. Chcel, aby Alireza pásol ovce. Ako chlapec preto ušiel a spal na námestí, lebo nemal peniaze. Vyrástol z neho najlepší brankár v Iráne. Pred štyrmi rokmi sa premiérovo predstavil na svetovom šampionáte.

Pondelkový zápas si však neužil, najprv pre politiku a potom aj pre nešťastnú náhodu.

Pár minút po začiatku stretnutia s Anglickom vybehol, aby chytil centrovanú loptu, ale hlavou sa zrazil s vlastným spoluhráčom. Beiranvand zostal na zemi a po celej tvári mal krv, napriek tomu po ošetrení pokračoval. Potom to však musel vzdať a pustiť do brány svojho náhradníka Hosejna Hosejního. Ten inkasoval šesť gólov a Irán prehral 2:6.

Irán pod vedením (svojho staronového) portugalského trénera Carlosa Queiroza bol vždy známy pevnou defenzívou, ale ofenzívne silné Anglicko sa cez ňu poľahky presadzovalo.

Výkon Iránu si napriek tomu zaslúži obdiv. Futbalisti totiž nastupujú v čase, keď v ich vlasti prebiehajú krvavé protesty proti vláde Ajatolláha Sajjida Alího Husejního Chámeneía, pri ktorých podľa ľudskoprávnych organizácií zomrelo už viac ako 450 ľudí.

Iránski futbalisti preto pred začiatkom zápasu odmietli spievať hymnu a ich fanúšikovia pri nej pískali. Hráči mali nepochybne v hlavách aj všetky veci okolo, hlavne keď aj počas zápasu bolo počuť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Iné podcasty Denníka N

MS vo futbale

Športové podcasty Denníka N

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie