Denník N

Kde bol Ružička doteraz? Cesta z tribúny do prvého útoku pod trénerom, ktorý využíva psychologické hry

Adam Ružička (s číslom 63) prežíva najlepšie obdobie v kariére. Foto TASR/AP
Adam Ružička (s číslom 63) prežíva najlepšie obdobie v kariére. Foto TASR/AP

Kde bol Adam Ružička doteraz, pýta sa mnoho fanúšikov na Slovensku aj v Calgary pri sledovaní jeho výborných výkonov v posledných týždňoch.

23-ročný Ružička predsa nie je zo dňa na deň o triedu lepším hráčom ako v októbri a na začiatku novembra, keď ho tréner Darryl Sutter nechal na tribúne ako zdravého náhradníka v 10 z 11 zápasov.

Jedna časť odpovede tkvie v tvrdom biznise v NHL. Je veľmi ťažké tam dostať poriadnu šancu, svoje o tom vedia aj Marek Hrivík a Peter Cehlárik, ktorí sa v NHL napriek rokom snaženia nepresadili. Keď sa potom vrátili do Európy, ukázali, že majú vysokú kvalitu.

Aj Ružička by po jednom-dvoch zlých výkonoch v prvom útoku rýchlo smeroval v zostave nižšie, no on životnú šancu zatiaľ dokázal využiť a po 8 zápasoch sezóny má už 8 bodov za 4 góly a 4 asistencie.

Druhá časť odpovede je v nedostatku, ktorý Ružičkovi vyčítali už niekoľko rokov.

A tretia časť je v osobnosti trénera Darryla Suttera, ktorý s hráčmi rád hrá psychologické hry. Aj Ružičku chválil spôsobom, v ktorom zámorskí novinári videli odkaz pre najväčšiu hviezdu tímu Jonathana Huberdeaua.

Posledným slovenským hokejistom, ktorý dosiahol v NHL priemer aspoň bod na zápas, bol Marián Gáborík v sezóne 2009/10. Nazbieral vtedy v 76 zápasoch 86 bodov.

Ružičkov priemer do konca sezóny takmer určite klesne, no v tejto chvíli boduje na úrovni, na ktorú sme si od slovenských útočníkov dávno odvykli.

Má všetko, len musí „vykopnúť dvere“

Ružičkovým dlhodobo najväčším problémom bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie