Denník N

Spoločné zážitky upevňujú rodinné putá

Nadácia Orange a Návrat o.z. opäť spojili sily v rámci Vianočného fondu pomoci.

Práve vďaka tomuto dlhoročnému partnerstvu, Návrat opäť pripraví pobyty pre náhradné rodiny. Ich cieľom je, aby napriek rôznym životným situáciám držali spolu a zároveň prekonávali prekážky spoločne. Pre náhradné rodiny sú pobyty organizované Občianskym združením Návrat niekedy jedinou šancou, ako zažiť „dovolenku“ či výlet mimo domova. Aj tieto aktivity pomáhajú upevniť rodinné puto, vytvoriť si spoločné zážitky a stráviť spolu plnohodnotný čas.

„V Návrate sme s pobytmi začínali ako s jednou z prvých služieb pre rodiny. Rodičia s deťmi žijú svoj vzťah v každodenných úlohách, aktivitách, rozhovoroch či hrách. V tomto bežnom spoločnom čase sa deje to najdôležitejšie. Snažíme sa, aby na našich pobytoch zažili niečo, čo pre nich bude inšpirácia, ako tieto bežné denné momenty spolu prežívať lepšie, príjemnejšie, s väčším porozumením a prijatím. Pre našich poradcov sú zas pobyty výborná možnosť, ako zažiť rodiny v prirodzenejšej komunikácii a lepšie ich spoznať. Vytvoríme si neformálnejší a bližší vzťah, v ktorom sa potom ďalej lepšie spolupracuje. Preto sme nesmierne vďační za donorov, vďaka ktorým môžeme tieto pobyty realizovať,“ uviedla Ľubica Vyhnánková, sociálna pracovníčka Návratu v Bratislave.

Nadácia Orange citlivo vníma potreby náhradných rodín, a preto sa rozhodla venovať v rámci Vianočného fondu pomoci 25 000 Eur na organizáciu takýchto pobytov. „Naše partnerstvo s  Návratom je jedno z najdlhších partnerstiev korporátnej nadácie a mimovládnej organizácie na Slovensku. Aj vďaka našej finančnej podpore sa Návratu podarilo nielen zvýšiť povedomie o téme náhradného rodičovstva, ale dosiahli sa aj systémové zmeny, kedy si čoraz viac detí nachádza svoje náhradné rodiny. Zatiaľ čo v 90. rokoch bolo v detských domovoch až 10 000 detí, dnes je ich už len približne 4 000. Táto zmena je nesmierne dôležitá pre tvorbu vzťahovej väzby, ktorá zásadné ovplyvňuje ich zdravý psychický vývoj,“ povedala Andrea Ungvӧlgyi, správkyňa Nadácie Orange.

Projekt pobytov pre náhradné rodiny môžu v SMS zbierke podporiť aj zákazníci Orangeu. Stačí ak zašlú ľubovoľnú SMS správu na číslo 808 v hodnote 1 Euro. Nadácia Orange túto sumu znásobí rovnakou čiastkou až do celkovej sumy 10 000 Eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie

Advertisement