Denník N

Šéfka komory sestier: Situácia v nemocniciach je strašná

Šéfka komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová na proteste v roku 2015. Foto – TASR
Šéfka komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová na proteste v roku 2015. Foto – TASR

Iveta Lazorová hovorí, že jej kolegyne, ktoré dali výpoveď, alebo sa na ňu chystajú, prežívajú v týchto dňoch obrovský nátlak zo strany vedenia nemocníc. Výpovede ďalších sestier po prvej tisícke podľa nej ešte prídu.

Čo sa teraz deje v nemocniciach?

V nemocniciach robia veľký nátlak na sestry. Ponúkajú sestrám, aby do piatka do 12. hodiny stiahli výpovede. Ak to urobia, dostanú príplatky a vezmú ich späť do práce. Dostávajú veľkorysé ponuky. Zo strany vrchných námestníčok je na ne veľký tlak, vykrikujú po nich po oddeleniach škaredé veci. Taká je situácia.

Je to len v nemocniciach, kde už dali hromadné výpovede?

Aj v tých, kde nedali. Situácia je veľmi ťažká. Sestry sú na tieto veci senzitívne. Musíme to udržať tak, aby sme ich nezneistili a aby sme to vydržali. A vyzývame, aby sa ďalšie pridali.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák povedal, že okrem nemocnice v Košiciach už sestry v každej nejaké výpovede stiahli.

Nemáme také informácie.

Koľko výpovedí podali sestry:

  • Fakultná nemocnica Žilina: 200
  • Nemocnica v Bojniciach: 88
  • Fakultná nemocnica Prešov: 382
  • Univerzitná nemocnica v Košiciach: 64
  • Fakultná nemocnica v Trnave: 106
  • Nemocnica Poprad: 130

Pribudnú ďalšie nemocnice?

Určite. Je otázkou času kedy. Musíme taktizovať a čakáme, keď budeme mať z kľúčových oddelení dosť výpovedí. Vedenie nemocníc to vie, a tak na sestry z kľúčových oddelení ARO a JIS vyvíjajú nenormálny tlak.

Ako na ne tlačia?

Ponúkajú im osobné príplatky a výhody, len aby nedali, alebo stiahli výpoveď.

Prečo ste nestihli viac výpovedí do konca novembra?

Je to veľa práce v teréne. Vysvetliť ľuďom, o čo ide, že ak sa zmobilizujeme a dokážeme sa zjednotiť, tak dosiahneme toto a toto. Je to proces, ktorý má svoj čas. Dať výpoveď nie je ľahké, je to vážne rozhodnutie. Je potrebné, aby ich bolo dosť, aby sa nebáli, že keď dajú dve, tak ich vyhodia. Musí ich byť veľa, a o tom ich musíme presvedčiť. Tam, kde sme začali skôr, tam to stihli. Ale pridávajú sa aj ďalšie, pýtajú sa ma aj sestry z bratislavských nemocníc.

Aký je váš cieľ? Koľko by bolo dosť, aby ste niečo dosiahli?

Najlepšie by bolo, keby dala výpoveď každá zdravotná sestra. Už tisíc výpovedí ohrozuje zdravotnú starostlivosť. Chceme, aby sme boli solidárne a kolegiálne.

Nie je takmer tisíc výpovedí málo, keď je v štátnych nemocniciach 13,5 tisíca sestier?

Bude to viac. Ale aj tisíc je dosť. Stačí to, aby sme nabúrali chod veľkých nemocníc.

Ale je to len v šiestich nemocniciach.

To áno. Ale bude toho viac. Chcela by som, aby sa zapojili všetky. Ale koľko sa zapojí reálne, to nebudem hovoriť. 

Minister hovorí, že sestry sú zavádzané, a že im pre nové zákony neklesnú platy. Čo hovoríte vy a odbory? Ako na to reagujete?

Sú to účelové vyjadrenia, ktoré majú zneistiť sestry. Nezažila som situáciu, keď by odborová organizácia alebo komora išli proti vlastným ľuďom. Sestry musia vyhodnocovať a selektovať informácie a uvedomiť si, kto im tu škodí. Kto tu koho klame. Hovoríme, že každá sestra podpísala výpoveď slobodne, takže vie, aké sú dôsledky. Každá si uvedomuje, čo to znamená, a sú zmierené s tým, že z nemocnice odídu. Minister hovorí klamstvá, lebo nemáme informáciu o tom, že by sestry sťahovali výpovede, chce sestry zneistiť a dezorientovať. A začali výhražnú kampaň proti tým, ktoré výpoveď podali, aj proti tým, ktoré výpoveď nepodali. Situácia v nemocniciach je strašná. Postavia vedúce pracovníčky proti sestrám. Ide to do extrémov a už to začne pociťovať aj pacient, lebo tá atmosféra nie je dobrá. A toho si musí byť vedomý aj minister.

Minister hovorí však aj o tom, že nátlak je aj zo strany sestier.

Neviem o takom prípade. Sú to účelové informácie. V jednotlivých nemocniciach sa predstaviteľky odborov dohodli, že k výpovediam podpíšu aj dohodu o solidarite. Nie je to všade rovnako. Ale keď sa tak dohodli, chcú, aby to rešpektoval každý, lebo majú záruku, že kto podá výpoveď, sa nerozhodne inak. Keď v roku 2011 podpisoval počas štrajku lekárov minister výpoveď, nepodpisoval aj dohodu o solidarite?

Lekári nemali pokutu 3 300 eur, ak niekto výpoveď stiahne.

No dobre, tak nemali túto podmienku. To si určili odbory. A ja nie som odborárka ani právnik, aby som to vysvetľovala. My ako komora v nemocniciach, ktoré zastrešujeme, dohodu o solidarite nemáme.

A ako túto pokutu vnímate? Nevytvára to na sestry nátlak?

Pokutu vnímam ako rozhodnutie orgánov odborov a rešpektujem to. Oni si to organizujú vo svojej réžii a my vo svojej. Nebudem sa k tomu vyjadrovať.

Berú vás na ministerstve po výpovediach vážnejšie? Rokujú s vami?

Na ministerstve som od podania výpovedí nebola. A ani dlho predtým. Nepozvali nás, keby nás pozvali, na rokovanie by sme išli.

Pred pár mesiacmi, keď ste protestovali pred úradom vlády, boli s vami aj iní zdravotní pracovníci. Prečo sa k vám nepripojili aj pri výpovediach?

To sa musíte pýtať ich predstaviteľov. Na začiatku, keď sme začali hovoriť o proteste, aj iné komory a odbory deklarovali rovnaké požiadavky, aké máme my. Vtedy sme sa spojili. Prečo nešli do tejto akcie, sa musíte pýtať ich. Prizvali sme ich, dali sme im tú možnosť. Asi nie sú takí organizovaní.

Ako dlho ste akciu pripravovali?

Za tri roky takzvaných rokovaní sme videli, že budeme asi musieť ísť do tejto akcie. Nikam to neviedlo a nikam sme sa neposúvali. Predpokladali sme, že k tomuto bude musieť dôjsť.

Lekári išli do výpovedí omnoho masovejšie a jednotnejšie, čím to je, že u vás to tak nie je?

Je to tým, že nás je veľa. Je nás 40-tisíc. Komunikácia trvá dlhšie, kým sa dokážeme dohodnúť, a aj zber výpovedí trvá dlhšie.

Nie je to preto, že ste menej jednotné?

Je to skôr o tom, že to chce čas, aby sme dokázali informovať takú masu. Lekárov je takmer desaťkrát menej.

Majú sestry, ktoré dali výpoveď, plán, ak budú musieť odísť z nemocnice, či sa spoliehajú na to, že im ustúpia?

Samozrejme, majú plán. Rátajú s tým. Ale čo budú robiť, to vám teraz nemôžem hovoriť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Výpovede sestier

Slovensko

Teraz najčítanejšie