Denník N

Adrián Guľa trénuje DAC: Odmietol som Ďaleký východ. Na štáb by som dostal milión dolárov

Tréner Adrián Guľa. Foto - Michaela Brůhová
Tréner Adrián Guľa. Foto – Michaela Brůhová

Adrián Guľa zažil dve výpovede v krátkom slede, predčasne skončil vo Viktorii Plzeň aj vo Wisle Krakow, v lete mu nevyšiel výberový proces do Sparty Praha. Dnes je trénerom DAC Dunajská Streda a žiadny krok vo svojej kariére neľutuje.

„Robím maximum, snažím sa zlepšovať a pracujem na sebe, baví ma robiť trénera. Ak sa raz mám dostať do Anglicka či Talianska, tak sa tam dostanem. A na to potrebujem aj tento krok. A potreboval som aj kroky, ktoré ma dostali do zahraničia. Nekončím. Nestaviam si však už vzdušné zámky, ako keď som si na začiatku kariéry povedal, že chcem trénovať v Holandsku či Taliansku,“ hovorí Guľa v rozhovore.

Jeho Dunajská Streda je po jesennej časti Fortuna ligy druhá za Slovanom Bratislava s trojbodovým mankom, na tretiu Trnavu má štvorbodový náskok.

Adrián Guľa vysvetlil aj:

  • akým spôsobom prebieha výberový proces v kluboch ako Sparta Praha,
  • čím ho prekvapil športový riaditeľ Sparty Praha Tomáš Rosický,
  • ako hodnotí nového trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Francesca Calzonu,
  • ako by definoval svoju futbalovú filozofiu,
  • čím ho prekvapil Carlo Ancelotti.

Rozprávali sme sa spolu aj v lete. Hovorili ste mi, že aj keby vás Slovenský futbalový zväz (SFZ) oslovil, tak by ste ponuku viesť slovenskú reprezentáciu neprijali. Neoslovil vás teda ani raz?

Nie.

Ani v kuloároch?

Nie, to platí.

Novým trénerom sa stal Talian Francesco Calzona, ktorého odporučil Marek Hamšík. Tento Talian bol asistentom trénera Maurizia Sarriho aj napríklad v SSC Neapol. Čo si myslíte o jeho menovaní?

Ja som typ trénera, ktorý rešpektuje stavovskú česť trénerského remesla. Keď teda raz ktosi rozhodol, že Francesco Calzona je tréner, ja to rešpektujem a držím mu palce. Ctím si stavovskú česť, čo v súčasnom slovenskom futbale niekam odchádza. Podporoval som trénerov predtým a podporujem aj teraz. Keď to bolo dobré, chválil som, keď to dobré nebolo, poviem svoj pohľad, so zachovaním trénerskej etiky.

V lete ste povedali, že je kľúčové, aby ktokoľvek, kto príde na lavičku, mal veľkú podporu SFZ, pretože len z lavičky nič nezmení. Dokáže dostatočnú zmenu urobiť tréner, ktorý v živote nebol na Slovensku, naše prostredie sotva môže poznať a ani neovláda jazyk?

Pozrime sa na Craiga Ramsayho (tréner slovenskej hokejovej reprezentácie – pozn. red.). Toho na začiatku tak strašne kritizovali. A tiež nepoznal prostredie.

Ako to teda dokázal?

Obklopil sa zaujímavými ľuďmi, ako napríklad Miroslav Šatan. Ľuďmi, ktorí utvárajú prostredie okolo neho, budujú hokej podľa jeho myšlienok a skúseností. Môj pocit je, že kouč Calzona je dnes sám vojak v poli, a keďže je zahraničný tréner, všetci majú odrazu pocit, že si doňho môžu kopnúť. Musí byť pod drobnohľadom, to je jasné, len by to malo mať určitú kultúru, ale asi mám nesprávne očakávania.

Má teda Calzona šancu?

Má. Potrebuje však komplexný tím okolo seba. A nielen štáb, ktorý vidíme na ploche. Aj ľudí, ktorí sú okolo neho a mali by vytvoriť prostredie, v ktorom bude rozsievať myšlienky do všetkých tímov v rámci reprezentácie. Ja už za dva zrazy vidím citeľnú zmenu v spôsobe hry, ktorý chce s tímom predvádzať. Za dva desaťdňové zrazy! Potrebujeme mu teda vytvoriť podhubie, ktoré bude vytvárať koncept či princípy, podľa ktorých sa bude hrať aj na mládežníckej úrovni.

Slovenská reprezentácia z toho nebola, v lete ste však rokovali so Spartou Praha. Ako k tomu došlo?

Oslovil ma Tomáš Rosický, ktorý je dnes športovým riaditeľom Sparty Praha. Zavolali sme si a dvakrát sme sa aj stretli. Bavili sme sa o futbale, o mojej vízii aj spôsobe, ako pracujem. Dostali sme sa až do takého konkrétneho momentu, že Sparta Praha mala záujem o nadviazanie spolupráce.

Ja som typ trénera, ktorý rešpektuje stavovskú česť trénerského remesla. Foto – Michaela Brůhová

A prečo dnes nie ste trénerom Sparty Praha?

Do finálnej diskusie sme sa dostali dvaja a Sparta sa rozhodla, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalová Niké liga

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie