Denník N

Laskavo prosimo, Jurij!

Jurij Andruchovyč. Foto – David Konečný
Jurij Andruchovyč. Foto – David Konečný

Kultový ukrajinský autor na Slovensku.

Ukrajinský spisovateľ Jurij Andruchovyč so suverénnou angličtinou a nemčinou už od deväťdesiatych rokov pravidelne vystupuje na európskych pódiách a prináša na západ nezvyčajné, silné príbehy z východu. Pravidelne koncertuje aj so svojou kapelou Karbido, ktorá znie, akoby sa The Plastic People stretli s The Mothers of Invention v haličskom dome Bruna Schulza. Andruchovyč dostal významné undergroundové kultúrne hnutie Stanislavovský fenomén (dnes Ivano-Frankivsk) do medzinárodného povedomia.

Začal poéziou a pohyboval sa v subkultúre, ktorá stála v opozícii voči sovietskej diktatúre a imperiálnemu kolonializmu. On a jeho spolupútnici sa orientovali na západ a hlásili sa k európskemu postmodernizmu. Písať poéziu po tridsiatke je zločin, napísal charakteristickým britkým štýlom a presedlal z lyriky na prózu. Formovala ho perestrojková generačná skúsenosť rozpadávajúcej sa obrovskej totalitnej ríše.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie