Denník N

Utekáte z Twittera? Mastodon je iný svet, kde sa ľudia cítia dobre. Aspoň zatiaľ

Ilustračné foto - Unsplash/Adem AY
Ilustračné foto – Unsplash/Adem AY

Záujem o decentralizovanú platformu, ktorá je tu už roky, v posledných dňoch raketovo narástol. Ponúka možnosť úplne inej sociálnej komunikácie na internete, než sme zvyknutí. Či ju ľudia budú chcieť a vedieť využiť, sa ešte len uvidí.

Či je sociálna platforma Twitter naozaj na pokraji zániku, ako niektorí usudzujú, nie je ani zďaleka isté. Zmätok a neistota, ktoré priniesol jej nový majiteľ Elon Musk, však môžu byť príležitosťou uvedomiť si, že Twitter nefunguje ideálne a často prináša viac frustrácie než úžitku a radosti. To je dobrý dôvod skúsiť niečo iné – a alternatívou, o ktorej sa v týchto dňoch hovorí najviac, je Mastodon.

Kto pozná Twitter a po prvý raz sa prihlási na Mastodon, bude sa cítiť ako doma. Uvidí prúd krátkych príspevkov, hlavne textových, ale vložiť sa dá aj fotka, GIF alebo video. Ikonky pod každým z nich naznačujú, že aj tu sa dá odpovedať, preposielať a lajkovať.

Ibaže zdanie klame. Pod povrchom pripomínajúcim Twitter sa skrýva niečo úplne iné, odlišný digitálny svet, s akým väčšina dnešných bežných používateľov internetu nemá žiadnu skúsenosť.

Prechod z Twittera na Mastodon prináša jednak drobné technické problémy (prostredie nie je také používateľsky prívetivé ako pri komerčných platformách typu Twitter či Facebook, a to čiastočne zámerne), jednak zásadný kultúrny rozdiel. Tu nie ste v Hyde Parku, kde sa prekrikujú rôzni rečníci, ale skôr na návšteve u niekoho, kto má síce rád väčšiu spoločnosť, ale očakáva od nej, že sa vie správať. Ako? Tu to začína byť zložité. Mastodon je totiž na rozdiel od Twittera decentralizovaný a každý hostiteľ si môže stanoviť vlastné pravidlá.

Federácia komunikujúcich svetov

Aby sme sa v tom nestratili, je nutné urobiť si poriadok v terminológii. Samotný pojem „sociálna sieť“, ktorým bežne označujeme Twitter, Facebook, Instagram a tak ďalej, je nepresný. Rozumnejšie je používať pre ne názov sociálna platforma (keď chceme zdôrazniť technickú, organizačnú a obchodnú stránku veci) alebo sociálne médium (keď hovoríme predovšetkým o obsahu a súhrne toho, čo tam ľudia zverejňujú). Pojem sociálna sieť zaviedli sociológovia dávno pred vznikom internetu na opis vzťahov a väzieb v skupinách ľudí a medzi skupinami navzájom.

Mastodon teda nie je sociálna sieť. Na rozdiel od Twittera a Facebooku však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

X/Twitter

Svet

Teraz najčítanejšie