Denník N

Šál s Veľkým Uhorskom vyvolal medzinárodný škandál. Hnus a humus, komentuje Káčer, futbal nie je politika, odpovedá Orbán

Viktor Orbán po zápase medzi Maďarskom a Gréckom. Foto - Facebook Viktora Orbána
Viktor Orbán po zápase medzi Maďarskom a Gréckom. Foto – Facebook Viktora Orbána

Niekoľko dní pred samitom V4 v Košiciach Viktor Orbán vyvolal napätie šálom, na ktorom bolo vyobrazené Veľké Uhorsko. Nemiešajme politiku do futbalu, reagoval na kritiku.

Video Viktora Orbána, na ktorom sa maďarský premiér v nedeľu po rozlúčkovom zápase rozpráva s lúčiacim sa futbalovým reprezentantom Balázsom Dzsudzsákom, vyvolalo v susedných krajinách diplomatický incident. Nesúvisí to s futbalom, ale so symbolmi.

Orbán bol na zápase s Gréckom spolu s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom a sledoval ho s fanúšikovským šálom, na ktorom je obrázok Veľkého Uhorska. Tento symbol vyvolal nervózne reakcie viacerých stredoeurópskych lídrov z krajín, ktorých sa mapa priamo dotýka.

Orbán sa má už vo štvrtok v Košiciach stretnúť s premiérmi krajín V4. Ich podporu bude v nasledujúcich týždňoch potrebovať vo svojom spore s Európskou úniou, v ktorom môže prísť o miliardy eur z európskeho rozpočtu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rastislav Káčer

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie