Denník N

S Putinom alebo aj bez neho. Dva spôsoby, ako Ukrajina a Rusko môžu dosiahnuť trvalý mier

Oslavy oslobodenia Chersonu. Foto - TASR/AP
Oslavy oslobodenia Chersonu. Foto – TASR/AP

Autor je analytikom medzinárodných vzťahov a bývalým diplomatom. 

Rusko-ukrajinská vojna trvá už takmer deväť mesiacov a zatiaľ sa nezdá, že by niektorá zo strán bola schopná dosiahnuť rýchle a rozhodujúce víťazstvo. To je situácia, keď hocikomu napadne, že najlepším riešením by mohlo byť uzavretie prímeria a následne aj trvalého mieru, ktorý by zabránil ďalšiemu ničeniu a zabíjaniu a minimalizoval utrpenie civilného obyvateľstva.

Nastolenie trvalého mieru a otvorenie priestoru na pokojný život by, samozrejme, malo byť najvyššou prioritou. Teda aspoň na strane vlád, ktoré sa skutočne starajú o blaho svojich občanov. Problém sa však skrýva práve v otázke, aký trvalý bude mier, ktorý raz uzavrú Kyjiv a Moskva.

Trvalý mier podľa predstáv Kremľa mal byť dosiahnutý tým, že by po krátkej a víťaznej vojne bola v Kyjive nainštalovaná bábková vláda (podobná bieloruskému režimu), ktorá by súhlasila s územnými ústupkami voči Rusku a Ukrajinu by premenila v poslušný protektorát Moskvy. Po vyrovnaní síl na bojisku, vyhnaní Putinovej armády z mnohých ukrajinských oblastí a strate ruskej nádeje na ďalšie ľahké rozširovanie okupovaných území sa Kremeľ pokúsil doterajšie územné zisky „zafixovať“.

V okupovanej časti Ukrajiny uskutočnil tzv. referendá a následne „pripojil“ Luhanskú, Doneckú, Zaporižžskú a Chersonskú oblasť k Ruskej federácii. Inými slovami, Putin sa pokúsil naplniť svoj pôvodný vojnový cieľ – i keď v obmedzenej miere, danej efektivitou ukrajinského odporu.

Ukrajinská predstava trvalého mieru je zhrnutá v desaťbodovom pláne, ktorý prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil okrem iného v novembri 2022 na samite G20. Jadrom plánu sú požiadavky na stiahnutie všetkých ruských vojsk z medzinárodne uznávanej hranice, obnovenie územnej zvrchovanosti Ukrajiny a zaistenie bezpečnosti krajiny pred opakovanou agresiou zo strany Ruska.

Je teda zjavné, že Ukrajina si nekladie žiadne podmienky, ktoré by poškodzovali záujmy Ruska, ohrozovali jeho územnú integritu alebo predstavovali bezpečnostnú hrozbu pre susednú krajinu. Zároveň je však zjavné, že Zelenského plán je pre Kremeľ úplne neprijateľný.

Prvá podmienka: pochopenie základnej príčiny

Ak chceme pochopiť, prečo medzi stanoviskami oboch krajín existuje taký zásadný rozpor a aké môžu byť cesty k jeho riešeniu, musíme sa obrátiť k všeobecnej teórií rizík a ich riešení.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie