Denník N

Amerického útočníka v LGBTQ bare zneškodnili veterán z Iraku a trans žena. Vrahov dedo obhajoval útok na Kapitol

Uctenie si pamiatky obetí streľby v nočnom klube LGBTQ ľudí v meste Colorado Springs. Foto - TASR/AP
Uctenie si pamiatky obetí streľby v nočnom klube LGBTQ ľudí v meste Colorado Springs. Foto – TASR/AP

Mladý muž zastrelil v noci zo soboty na nedeľu v coloradskom LGBTQ bare piatich ľudí a sedemnásť ďalších zranil. Medzi obeťami boli dvaja barmani, mama 11-ročnej dcéry a priateľ dcéry vojnového veterána, ktorý útočníka zneškodnil.

Bolo 23.56 h, keď do LGBTQ baru v Colorado Springs vošiel 22-ročný Anderson Lee Aldrich a hneď po príchode začal strieľať do nič netušiacich návštevníkov.

Hoci polícia prišla na miesto do šiestich minút, vrah stihol zabiť piatich ľudí a sedemnásť ďalších zranil. Obetí však mohlo byť ešte viac, keby sa po minúte nepretržitej streľby neodhodlal zasiahnuť vojnový veterán Richard Fierro.

Veterán hrdina

Veterán Fierro slúžil v americkej armáde 15 rokov a má za sebou misie v Iraku a Afganistane. Do klubu v ten večer prišiel na drag queen show spolu s manželkou, dcérou a priateľmi. 

Pre bývalého vojaka to bola prvá drag show v jeho živote, na podujatie prišiel podporiť dcérinho kamaráta zo strednej školy, ktorý v nej vystupoval. „Deti chcú takto žiť, chcú sa dobre baviť. Som z toho šťastný, pretože som bojoval za to, aby si mohli robiť, čo chcú,“ vraví Fierro, ktorý sa po odchode na dôchodok zbavil v dome všetkých zbraní a začal s manželkou variť pivo.

Keď začali lietať guľky, Fierro si spolu s rodinou ľahol na podlahu, pričom mal výhľad na strelca, ktorý šiel smerom k terase, kam utiekli ďalší návštevníci klubu.

Využil príležitosť a na útočníka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Svet

Teraz najčítanejšie