Denník N

Chirurgia režimu: prečo sa Rusi nemusia báť revolúcie a prečo sú na to vhodné podmienky

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Pokiaľ ide o formálny dôvod pre revolúciu, jeden je v Rusku evidentný, druhý sa črtá na obzore a tretí sa očakáva v roku 2024.

Autor je ruský politológ, politický technológ a publicista, v rokoch 2008 – 2010 bol autorom prejavov vtedajšieho premiéra Vladimira Putina

Existuje mnoho formálnych príčin, ktoré vedú k revolúcii, ale skutočná príčina je vždy jedna. Je to existencia veľkých sociálnych skupín, ktoré sú pripravené bojovať za právo na politické zastúpenie a proti tomu, že im ho úrady odmietajú poskytnúť.

V Rusku sa absolútna väčšina občanov domnieva, že inštitúcie, ktoré v štáte existujú, nereflektujú ich záujmy. Na otázku prieskumnej agentúry Levada Center, či sa záujmy vlády a spoločnosti v Rusku zhodujú, odpovedalo 75 percent respondentov, že nie. Na otázku, koho záujmy Putin obhajuje, si pred dvoma rokmi len 16 percent Rusov vybralo odpoveď „obyčajní ľudia“. Celkovo je zrejmé, že v krajine existujú vážne problémy s politickým zastúpením, čo si obyvatelia jasne uvedomujú.

Pokiaľ ide o pripravenosť nespokojných skupín bojovať, občasné masové protesty, ktoré vypuknú napriek represiám, ako boli napríklad protesty na Blatnom námestí v roku 2012, moskovské protesty v roku 2019 alebo zhromaždenia, ktoré nasledovali po zatknutí Navaľného, potvrdzujú, že existuje aj takáto pripravenosť. Stručne povedané, základný predpoklad revolúcie je splnený.

Pokiaľ ide o formálne dôvody, vo svete patria v posledných desaťročiach medzi najčastejšie klesajúce príjmy, prehraté vojny a zmanipulované voľby. Prvý dôvod je v Rusku evidentný, druhý sa črtá na obzore a tretí sa očakáva v roku 2024.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie