Denník N

Advokátka uneseného Thanha: Môj klient bol vo vašom lietadle. Popierať to je neudržateľné

Právnička Petra Isabel Schlagenhauf. Foto N - Monika Tódová
Právnička Petra Isabel Schlagenhauf. Foto N – Monika Tódová

Advokátka Petra Isabel Schlagenhauf zastupuje vietnamskou tajnou službou uneseného Trinh Xuan Thanha, ktorý sa podľa nemeckých súdov dostal zo schengenského priestoru na palube slovenského vládneho špeciálu.

Denník N s advokátkou hovoril v Berlíne po pojednávaní, kde súdia už druhého obvineného z únosu. Le Anh Tu bol podľa obžaloby šoférom dodávky, ktorá prišla s uneseným až pred vládny Hotel Bôrik v Bratislave.

Ako ste sa dostali k prípadu Trinh Xuan Thanha?

Posledných tridsať rokov mám vietnamských klientov a v tejto komunite ma veľmi dobre poznajú. Pracovala som aj na veľmi známom prípade vydávacieho konania z Nemecka do Španielska. Vie sa to o mne. Pán Trinh za mnou prišiel, pretože očakával extradičné konanie do Vietnamu. Odporučili mu mňa. Chcel si pripraviť obhajobu. Keď prebieha takéto vydávacie konanie, tak je zvyčajne osoba vo väzbe, v tomto prípade to tak však nebolo a to bolo nezvyčajné. Zisťovali sme, čo sa deje na Interpole, a dozvedeli sme sa, že Vietnam požiadal o jeho vydanie. Skutok, pre ktorý ho chceli vydať, bol však opísaný veľmi všeobecne, bez konkrétnych údajov, bol ako žuvačka. Trinh tiež na začiatku roka 2017 sledoval, čo sa deje vo vedení komunistickej strany vo Vietname. Vyzeralo to, že by sa niečo mohlo zmeniť, potom sa však ukázalo, že je to beznádejné, a rozhodol sa požiadať o azyl. Toto bola situácia, v ktorej sme sa nachádzali na jar 2017. No a potom prišiel 23. júl 2017.

Ako ste sa dozvedeli o únose?

Únos sa stal v nedeľu ráno v parku pri zoologickej záhrade. V pondelok ráno o ôsmej mi zatelefonoval kolega právnik Viktor Pfaff. V tom čase mal byť s Trinhom na oficiálnom rozhovore s imigračným úradom v Berlíne. Viktor a tlmočník boli na úrade a Trinh Xuan Thanh neprišiel. Hneď tam spravili poplach a zavolali políciu, že sa niečo deje. Môj klient by tento rozhovor nikdy nezmeškal. Takisto sa mi telefonicky ozvala rodina. Ja som okamžite kontaktovala špeciálnu zložku polície, sekciu, ktorá má na starosti ochranu štátu a zločiny proti štátu, teda „Staatsschutzpolizei“. Bolo to veľmi frustrujúce, najprv sa ma pýtali, kto je vôbec Trinh Xuan Thanh a prečo si myslím, že je to politická záležitosť. Interpolu som poslala tri strany, aby som im vysvetlila, kto je môj klient. Chcela som, aby ho v systéme hraničnej kontroly zablokovali s tým, že nie je kriminálnik, ale ide o politicky motivovaný prípad. K tomu mám aj zaujímavý príbeh, ale to by bolo nadlho.

Únos Trinh Xuan Thanha 

  • Trinh Xuan Thanh (56) je Vietnamec, ktorého 23. júla 2017 uniesla z Berlína vietnamská tajná služba aj cez Slovensko späť do vlasti, kde ho následne odsúdili na doživotie za korupciu.
  • Ako vysoký komunistický funkcionár a podnikateľ sa vo Vietname po vnútrostraníckom súboji dvoch frakcií dostal do nemilosti a ušiel do Nemecka, kde žiadal o politický azyl. Vietnam žiadal o jeho vydanie späť do vlasti.
  • Nemecko po únose zmrazilo strategické partnerstvo s Vietnamom napriek tomu, že ide o významného ekonomického partnera.
  • Po únose ho vietnamská tajná služba previezla cez Česko na Slovensko. Následne vietnamská vládna delegácia odletela slovenským vládnym špeciálom aj s uneseným do Moskvy, teda mimo schengenského priestoru, a potom do Hanoja. Rusko nikdy neodpovedalo na dožiadania nemeckej polície o unesenom.
  • Podľa nemeckých vyšetrovateľov aj súdu nie sú pochybnosti o tom, že Trinh Xuan Thanh bol na palube slovenského vládneho špeciálu, nie je však preukázané, že Slovensko vedome spolupracovalo na únose. V deň letu sa s vietnamským ministrom vnútra stretol v hoteli Bôrik na 40 minút Robert Kaliňák.
  • Generálny prokurátor Maroš Žilinka v marci 2021 napriek rozhodnutiam nemeckých súdov vyhlásil, že nie je jediný dôkaz, že vietnamský občan bol prepravený cez Českú republiku na Slovensko a zo Slovenska do Moskvy a do Vietnamu.

Trinh Xuan Thanh (v strede) počúva verdikt na súde v Hanoji. Dostal doživotie. Foto – TASR/AP

Povedzte ho.

Ten rozhovor s imigračným úradníkom mal totiž prebehnúť už dva týždne pred únosom, no keď úradník zbadal dokumenty, povedal, že nie je pripravený, musí si to prečítať, a odložil to na neskôr. Nebudem to radšej komentovať. Medzitým som v ten pondelok musela ísť na pojednávanie. Chlapík zo Staatsschutzpolizei mi poradil, aby som nahlásila zmiznutie osoby. Urobila som to a vložila som tam aj Trinhovo telefónne číslo. Medzitým sa polícii nezávisle od toho prihlásili svedkovia, ktorí videli únos v parku, dnes (v pondelok – pozn. red.) sme ich svedectvá spolu počuli aj na súde. Na mieste činu našla polícia mobil a zistila, že to je to číslo, ktoré som nadiktovala ako Trinhovo. Potom si to konečne spojili. To bol pondelok poobede.

Koľko ľudí videlo únos?

Bolo ich päť, dvaja si zapísali aj evidenčnú značku auta. Jeden Francúz dodávku dokonca chvíľu sledoval a hlásil to polícii. Tá však nestihla tak rýchlo zareagovať. Keď si to všetko v pondelok popoludní spojili, tak vložili meno uneseného aj do schengenského informačného systému. Minister vnútra Robert Kaliňák vtedy nehovoril pravdu, keď tvrdil, že to v schengenskom systéme nikdy nebolo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Robert Kaliňák

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie