Denník N

Riaditeľka nemocnice v Banskej Bystrici Lapuníková: Našou úlohou je to teraz nejako ustáť (+ video)

Foto - TASR
Foto – TASR

Ak dôjde k výpovediam, bude chod nemocníc podobný tomu počas covidu. „Jasné, že sme nervózni,“ hovorí riaditeľka Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rokovania lekárskych odborov a vlády pokračujú. Do výpovedí ostáva osem dní. Nemocnice sa zatiaľ pripravujú, čo sa bude diať, ak k nim reálne dôjde. Riaditeľka štátnej Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková v rozhovore hovorí:

  • či by po výpovediach vedeli poskytovať plánované výkony,
  • aká je atmosféra v nemocnici,
  • ako vníma rokovania a tlačové besedy o výpovediach.

Aká je momentálne situácia s výpoveďami vo vašej nemocnici?

Máme 128 výpovedí, tri boli stiahnuté. Prevádzka funguje zatiaľ veľmi plynulo.

Zatiaľ nerušíte plánované operácie na december?

Pokúsim sa to odľahčiť. Najhoršia smrť je z poplašenia. Chcem sa k tomu stavať pragmaticky. Samozrejme, niektoré opatrenia sme už v nemocnici urobili. Požiadali sme prednostov a primárov, aby pripravili odpovede na naše otázky, ktoré sme im poslali. Týkali sa zabezpečenia lôžkovej a ambulantnej starostlivosti, urgentného príjmu a rozpisu služieb od 1. decembra tohto roka. Odpovede sme dostali, zosumarizovali sme to a v stredu budú dve kolá rokovaní, kde sa budeme na základe výstupov snažiť určiť konkrétne podmienky fungovania, ak by nedošli k dohovoru. Ale stále chceme veriť a veríme, že k nemu dôjde.

Riaditeľka nemocnice Lapuníková: Po výpovediach by sme fungovali podobne ako v covide

V utorok zasadal krízový štáb v Žilinskom kraji a županka Erika Jurinová povedala, že ak by k výpovediam došlo, nebudú schopní zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť v kraji. Ako to vyzerá u vás, keďže ste najväčšou nemocnicou v Banskobystrickom kraji?

Každý kraj je špecifický podľa toho, aké sú tam nemocnice, ale aj koľko výpovedí tam podali. Krízový štáb by sme mali mať v stredu. Výpovede boli podané v Rooseveltovej nemocnici, teda u nás, v detskej fakultnej, v Brezne a vo Zvolene. V ostatných nemocniciach v našom kraji neboli podané. V našej nemocnici podali výpovede na kľúčových oddeleniach.

Najväčší počet zamestnancov, ktorým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Platy

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie